Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Inköp av företagsprodukter från privat bankkonto

Inköp av företagsprodukter från privat bankkonto 11 apr 2013 22:39 #46687

Hej alla!

Har en enskilda firma (Dataprogrammering) som fick godkännande för FA-skatt den 3:e februari 2013, och jag ska redovisa var tredje månad enligt bokslutsmetoden.
Jag har för närvarande inget specifikt företagskonto utan använder mitt privatkonto tills vidare

I slutet februari köpte jag ett datortillbehör för ca. 1500 kr (min första affärshändelse) för användning i företaget, och jag vet hur denna ska bokföras - det som förbryllar mig är dock följande fråga: Eftersom beloppet drogs från mitt privata bankkonto, måste jag då först bokföra en insättning (ver-nr 1) av på, låt oss säga 2000 kr, i företaget, och därefter bokföra inköpet av produkten (ver-nr 2)? Eller räcker det om jag bokför själva inköpet som första affärshändelse? Eftersom mitt privatkonto = mitt företagskonto för tillfället , så betalades ju produkten med mina sedan tidigare intjänade privata pengar, och följdfrågan lyder då: Måste den insättning jag eventuellt anger som affärshändelse nr 1 i bokföringen kunna stämmas av mot en specifik insättning på mitt privatkonto/företagskonto (utskrift från internetbank eller dylikt)?

Hoppas jag lyckats göra mig någorlunda förstådd och att det finns någon kunnig person här på forumet som känner sig manad att hjälpa till :)

Tack på förhand!
/Anders

Re: Inköp av företagsprodukter från privat bankkonto 11 apr 2013 23:13 #46688

Jag rekommenderar dig att sätta upp ett gratis konto hos din bank som är ditt företagskonto. Du kan även koppla ett extra kort på detta.

Men ja logiskt är att du skall först sätta in 2000kr, sen gör du köpet och bokför det m.m..

du kommer bli grymt förbryllad och garanterat hamna i skatteskuld om du har din privata ekon och företagets ekon på samma konto. Dela upp genast på olika konton!

Tänk på grundregeln också om det är så att du vill ta ut pengar som "lön", 50% av VINSTEN är ditt, resten skall betalas i skatter m.m.

Lycka till.
Med vänlig hälsning

Mikael
Ladoo Webbyrå

En liten men effektiv webbyrå som erbjuder webutveckling och design till privatpersoner, företag och organisationer.
Ladoo Webbyrå

Re: Inköp av företagsprodukter från privat bankkonto 12 apr 2013 09:13 #46696

Jättetack för snabbt svar!

Ytterligare en följdfråga: Om jag nu skaffar ett separat konto för företaget, är det att rekommendera att jag ens för in tidigare den inköpta produkten i företaget för att lyfta momsen och dra av den som en kostnad? Det kommer ju inte att finnas någon insättning på det nya bankkontot som styrker den jag isåfall kommer att bokföra?

En annan grej jag tänker på är ifall det skulle duga med ett privatsparkonto som företagskonto? Har nämligen möjlighet att öpnna sådant kostnadsfritt via min bank. Förstår dock om detta inte är lätt att ge ett generellt svar på, och ska givetvis kolla med banken också :)

Ha det fint!

/Anders

Re: Inköp av företagsprodukter från privat bankkonto 12 apr 2013 09:38 #46697

Hej igen.

Varsegod!

Så länge det är ett vanligt konto du kan göra insättningar och uttag i fritt, dvs inte låst sparkonto så går det alldeles utmärkt.
Du kan ändå bokföra inköpet, gör det som

egen insättning 2000kr, och sen köp av produkten.
Det där med att händelsen skall synas på banken är lite beroende på program, men inget måste. Du kan ha egen insättning från din plånbok tex i kontanter för en företagslunch.
Så lägg in köpet så du får lite moms tillbaka :).

Det som styrker en händelse är kvittot, anledningen att man vill checka mot banken är mest ett plus för att hålla koll på alla händelser på ett konto liksom :).
Med vänlig hälsning

Mikael
Ladoo Webbyrå

En liten men effektiv webbyrå som erbjuder webutveckling och design till privatpersoner, företag och organisationer.
Ladoo Webbyrå

Re: Inköp av företagsprodukter från privat bankkonto 12 apr 2013 10:32 #46698

Om du nu har handlat och betalt med ditt privata konto så är det ju ganska enkelt att bokföra detta riktigt (så länge du inte använder Visma SPCS Enskild firma som bokföringsprogram).

Du bokför helt enkelt köpet som vanligt och även momsen. Men som motkonto sätter du sedan helt enkelt "Egen Insättning" (konto 2018).

Detta är helt OK att göra men om det inte är så många.

Att blanda in ditt privata konto som företagskonto. Det skall du absolut inte göra.
Och använder du 1920 eller 1930 i din bokföring så är det viktigt att dessa överensstämmer med kontoutdraget.

Så vill man använda tekniken med egen insättning först och sedan ett inköp så är det nog bäst att använda 1910 (kassa) som studskonto. Detta förutsätter ju dock att du inte har en kassaapparat som loggar allt.
I det fallet skall du ju då ha en plånbok som är din kassa. Men om du bokför insättning och köp samtidigt så är ju saldot alltid 0 på kontot så vid en revision kan du peka på din tomma plånbok (du har väl alltid fått någon reklamplånbok som du kan ha liggande i ett skåp)och säga att det är mitt 1910.

Hans

Re: Inköp av företagsprodukter från privat bankkonto 12 apr 2013 10:35 #46700

Vad för konto du använder som "företagskonto" är ju upp till dig. Om det är ett privat konto så går det bra vad gäller bokföringen. Vad banken tycker om det är kanske en annan sak. Själv har jag ett extra privatkonto på Skandiabanken som varit mitt "företagskonto" 1930 i många år.

Hans

Re: Inköp av företagsprodukter från privat bankkonto 12 apr 2013 11:07 #46701

Jag använder också ett extra privatkonto som företagskonto, sen på fakturorna så står det att betalning görs ditt med fakturanr som meddelande etc.

Fungerar utmärkt tills dess att man kan skaffa bankgiro :)
Med vänlig hälsning

Mikael
Ladoo Webbyrå

En liten men effektiv webbyrå som erbjuder webutveckling och design till privatpersoner, företag och organisationer.
Ladoo Webbyrå

Re: Inköp av företagsprodukter från privat bankkonto 12 apr 2013 11:59 #46702

Tack för ditt svar Hans!

Ska först och främst nämna att jag använder ett förenklat bokföringsblad med endast 6 kontokolumner (utan numrerade konton, enligt en modell från en Skatteverket-broschyr för enskilda firmor), men förmodar att de konton jag nedan hänvisar till ungefärligt motsvarar de du nämner :)

Så, om jag har förstått det hela rätt så skulle jag kunna bokföra köpet av produkten som första affärshändelse i bokföringen: ExMoms-beloppet på varuinköp(+) och momsbeloppet på Ingående Moms(+), och på samma rad sätta det fulla beloppet inkl. moms som en insättning under Eget kapital(+)? Isåfall förmodar jag att jag vid eventuell revision skulle kunna hänvisa till kontohändelsen på mitt privatkonto?

Eller är jag helt ute och cyklar här?

Re: Inköp av företagsprodukter från privat bankkonto 12 apr 2013 17:16 #46707

Det låter väl OK, Reagerar dock på att du har + på alla 3 "konton". Alla bokföringar skall ju ta ut varandra.

varuinköpet och momsen skall ju vara debit och eget kapital kredit. Vad dessa motsvarar i dina plus och minus vet jag inte.
Men å andra sidan. Om man sätter in pengar i bolaget med egen insättning så minskas ju företagets kassa då man fått en skuld. Så denna torde bli minus om jag tänker rätt.

Och har du denna typ av händelse så skall du inte bifoga något uttag av dina privata konton. Om du använt cache , bankkonto eller privat kort är inte relevant för skattemyndigheten utan du har betalt själv. Klart slut.
Sedan att denna typ av poster gör att skm börjar kolla extra mycket vid en revision är det enda att tänka på. Men några stycken är helt OK. Dock är det värre när det är hundratals som alla går mot eget kapital. Då lär man få dras med dom i många timmar.

Hans

Re: Inköp av företagsprodukter från privat bankkonto 17 apr 2013 08:17 #46745

Om ditt inköp är 1500kr inklusive moms så kan du bokföra inköpet så här.

Konto___Benämning___________Debet_______Kredit
2017____Egna insättningar_________________1500
2641____Ingående moms sv______300
5400____Förbruknings-_________1200
inventarier & mtrl

Här använde jag 5400 som ex på kontoplan. den är hämtad härifrån.
www.bas.se/documents/2013/Kontoplan_K1_2013_ver1.pdf
här finns en lite mindre kontoplan som är lite av minkrav för enskild firma med förenklat bokslut
www.bas.se/documents/2013/Kontoplan_K1_Mini_2013_ver1.pdf

[edit]
Kan rekomendera den här boken om du är ny och osäker på bokföringen.
www.blinfo.se/GoToProduct.do?id=ned
en som alltid går i andras fotspår kommer aldrig först.
Senast redigerad: 17 apr 2013 08:18 av Moby.

Välj kommun från listan