Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Verfikation av PayPal utgifter

Verfikation av PayPal utgifter 25 apr 2013 10:09 #46859

Hej!

Jag har en hemsida med onlinebetalning kopplat till PayPal. Jag skriver för varje betalning som sker ut ett kvitto för min löpande bokföring som används som verifikation för köpet.

Problemet är att PayPal också tar ut en avgift för varje transaktion. Hur redovisar jag denna avgift i min bokföring? Den summan som står på kundens kvitto får jag ju inte i handen utan PayPal snor ca 5% av varje transaktion som sker. Då jag ibland får upp emot 100 betalningar per månad skulle det vara oerhört tidskrävande att skapa en verifikation för varje avgift som PayPal tar ut. Är det okej att varje månad summera den inkomst jag skulle fått enligt kvittona och sedan dra ifrån den totala summan jag har fått utbetald från PayPal för att räkna ut den avgift som PayPal tar ut och sedan redovisa denna i en verifikation? Hur blir det i så fall med moms-sats osv?

Jättetacksam för alla svar!
Senast redigerad: 25 apr 2013 10:10 av Emil Krutmeijer.

Re: Verfikation av PayPal utgifter 25 apr 2013 10:43 #46861

Hej,
Jag har också en butik på nätet man jag har payex. De skickar en faktura en gång i månaden istället för att dra ett belopp på varje köp. Jag lägger alla avgifter som har att göra med kortbetalning på ett konto, 6590. Då har jag koll på hur mycket det kostar varje år.

Istället för att summera en gång per månad, kan du inte summera per dag? Man undrar ju vad skatteverket skulle säga menar jag :)
Får du inga underlag från paypal alls? Det måste du ju få om du ska kunna dra moms... Nu vet ju inte jag var paypal har sitt säte, men om de finns i utlandet ska ju momsen registreras annorlunda.

Re: Verfikation av PayPal utgifter 25 apr 2013 13:35 #46865

Jag har just börjat sälja mycket till USA/Japan och brukar propsa på att de betalar via bank, men i denna branschen (konst/design) är det vanligt att gallerierna i New York föredrar Paypal eftersom det snabbt så länge beloppet ligger under 20 000kr.

Men som sagt, jag skulle också vilja veta hur detta bör redovisas.

Re: Verfikation av PayPal utgifter 25 apr 2013 18:49 #46868

Tack för svaren!

Trots att PayPal är den största aktören inom detta område verkar det vara omöjligt att ta reda på något om redovisning eller moms på deras hemsida. Jag lyckas få upp en detaljerad lista på alla enskilda avgifter de tar per transaktion men det står ingenstans om skatter så jag gissar att denna avgift är momsfri?

Jag har än så länge inte något bra bokföringsprogram (är precis på väg att skaffa!) och funderar på att för att helt enkelt gå den långa vägen och skapa en utbetalningspost för varje avgift som PayPal drar. Det rör sig kanske om 20st i veckan så det borde inte vara alltför mycket arbete med ett bra program och då har skatteverket inget att klaga på?

Re: Verfikation av PayPal utgifter 26 apr 2013 09:49 #46871

Hej igen,

Det är väldigt lustigt att du inte får något underlag eller sammanställning per månad hur mycket de drar i avgifter... Och eftersom du inte får något underlag kan du såklart inte dra någon moms.

Jag skulle iaf gör en verifikation per avgift, eftersom de drar avgiften direkt från beloppet du får in på ditt konto. Blir något fel i bokföringen, kommer det bli lättare för dig att spåra felet.
Frågan är vad du ska använda som verifikat i bokföringen?
Du har ju inget underlag för avgiften som dragits... Knepigt...

Kontakta Paypal och hör med dem, de måste ju kunna ge dig svar på dessa frågor. Inte om hur du ska bokföra posterna, men de borde kunna förklara varför du inte får några underlag för avgifterna de drar.

Lycka till!

Re: Verfikation av PayPal utgifter 26 apr 2013 09:54 #46872

Jag googlade "paypal underlag" :) och ddet visade sig att du inte är ensam med detta problem..

I ett annat forum hade någon skrivit detta:

"Vad gäller PayPal brukar jag skriva ut "details"-sidan, som är en sammanfattning av transaktionen. Jag har mitt PayPal konto på engelska, det kanske heter något annat på den svenska versionen. Gå in på "My account">"History">"All activity" och skriv in datumintervallet du behöver. Då ser du samtliga transaktioner inklusive inbetalningar, egna uttag och valutatransaktioner.
Om inbetalningen var en annan valuta än SEK kan man skriva ut "details"-sidan för valutaväxlingen, där står bl.a. växelkurs och beloppen (på bäda valutor). Det krävs alltså oftast båda två "details"-sidor som underlag för transaktionen. Dessa sidor är inte anpassade för utskrift men jag tycker att det duger ändå. Det kanske finns ett fiffigare sätt att skriva ut.
Man kan skriva ut hela historiken i en utskriftvänlig version, tryk på "print" när man har historiken uppe, annars prova under "More" där det finns "pdf - all activity"."

Det kanske hjälper lite...

Re: Verfikation av PayPal utgifter 27 apr 2013 11:01 #46891

Tack! Jo det är nog så jag kommer göra nu.

Enligt skatteverket ska uppgifterna som måste vara med i en verifikation vara: Datum för affärshändelse; kort beskrivning; beloppet (egentligen med spec av momsbeloppet); mot vilket företag transaktionen har gjorts upp.

Detta finns ju med på detaljsidan över transaktioner på PayPal-sidan (förutom moms då så jag får tolka dem som momsfria).

Ska skicka ett mail till PayPal och kolla också så man får det rätt!

Re: Verfikation av PayPal utgifter 28 apr 2013 08:48 #46901

Svar från PayPal för er som undrar:

Avgifterna som dras vid transaktioner är det ingen moms på. Tyvärr kan du inte få några kvitton på detta, ditt enda underlag är transaktionshistoriken.

Så här ser du vilka avgifter du har betalat för dina transaktioner:

Gå till www.paypal.seoch logga in på ditt konto.
Klicka på "Historik" i den grå menyraden.
Leta rätt på de transaktioner du vill kontrollera och klicka på "Detaljer".
Så här ser du de aktuella avgifterna på ditt konto:

Gå till www.paypal.seoch logga in på ditt konto.
Klicka på ”Försäljningsverktyg” längst upp på sidan.
Välj ”Transaktionsavgifter” i menyn till vänster.
Du kan se säljavgifterna som för närvarande gäller för ditt konto i kolumnen ”Ta emot betalningar för försäljning”.

Välj kommun från listan