redovisa moms i inkomstdeklarationen

1
Hej gott folk!

Sitter i stunden och donar med deklarationen för 2012!
Detta är andra gången jag ska deklarera för min firma som jag haft ca 3 år nu. Är en enskild firma. Bokför i programmet som heter just Visma enskild firma!Är anställd på annat företag vid sidan av min firma

Har kört fast på momsbiten..

Jag ska redovisa moms i inkomst deklarationen precis som förra året. Men får inte grepp om det..

Moms pengar jag ska betala in. Ska dessa flyttas till mitt vanliga privatkonto eftersom de redovisas i min inkomstdeklaration? Och bara bokas som inbetalning av momsskuld?

Tacksam för snabbt svar!
86
6
Du redovisar både moms in och ut. Skillnaden räknas med i skatteberäkningen och är inget du behöver bekymra dig om. Titta på din föregående deklaration så ser du. Det är först nästa år, alltså 2014 som man behöver redovisa momsen separat från inkomstdeklarationen. Skatteverket kommer att skicka information om hur man gör. Är du ändå osäker rekommenderar jag dig att ringa och prata med dem på skatteverket. De är verkligen serviceminded och bussiga!
1470
246
Så länge du redovisar momsen i deklarationen så hanteras den i bokföringen på samma sätt som den vanliga skatten. Dvs när du betalar in momsen så blir det ett eget uttag. Momsen räknas alltså som en grej för dig som privatperson. Det betyder också att en momsskuld vid bokslutet ska bokas in i eget kapital. När sen reglerna görs om så att momsen alltid ska redovisas separat i en skattedeklaration, så kommer den inte längre att räknas privat, utan man låter en momsskuld stå kvar på konto 2650 över bokslutet, och betalar den sen från företagskontot som vilken annan betalning som helst.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.