Minskat lagervärde, påverkas vinst?

24
Om man har ett lagervärde som är lägre än förra årets, vad "händer" då i deklarationen och påverkas vinsten? Ex. År 1 lager 10 000 kr, år 2 lager 5 000 kr.

Det är bokfört som inköp av varor. Varor har köpts in båda åren, men man har alltså minskat inköpen. Tycker att det minskar tillgångarna men inte borde påverka vinsten? Men i bokföringsprogrammet så vill varulagret ligga som ännu en kostnad och drar ner vinsten. Är jag eller programmet galet?

Känner mig jättetrög av all sol idag, så ursäkta om detta är helt uppenbart ;)
32
Hej Det är inte så konstigt, man man måste tänka ett steg framåt o ett bakåt för att förstå varför. Blir allför invecklat för att skriva i text. Men det är helt naturligt att det blir så här. Du har ju tagit bort 5000 från lagret o sålt. Om det inte hade varit så...hade man kunnat köpa på sig på lager i mångd för att undvika att få ett positivt resultat. Då min förklaring blir lite oförståeligt i text, kanske du kan utläsa något ang din fråga i denna länk. http://www.foretagande.se/bokforing-skatter-och-foretagsformer/43783-bokfora-varulager-sa-att-det-inte-paverkar-foretagets-resultat/
Hoppas att jag kunnat hjälpa till ------------------------------------------- LR Design l Läsglasögon
2066
2
Hmm, har du inventerat lagret, eller vart tar du värdet 10000 respektive 5000 kr från?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1472
246
Om lagret år 1 är 10 000, och nästa år så inventerar du det till 5000 så har ju alltså lagret minskat 5000. Då sätter du - ( K ) 5000 på lagret och + ( D ) på konto 4990, lagerförändring. Lagerförändringen är ju ett 40-konto, dvs där man lägger inköp och varor t.ex, och det betyder att de här 5000 kommer att minska ditt resultat med 5000 kr. Minskat lager = minskat resultat. Ökat lager = ökat resultat. Man ska inte minska på inköpskontot, tex 4010, för då får man en felaktig bruttovinst.
5
Hej, jag skriver nog på fel plats :) men har skrivit en liknande fråga tidigare, som ingen svarar på, och jag behöver hjälp. Ser att du, Ingvar W, verkar vara en hejare på såna frågor. Skulle vara så tacksam om du ville svara på min fråga, som du hittar här: [url]https://foretagande.se/forum/bokforing-skatter-och-foretagsformer/74186-bokfora-varulager-vid-bokslut[/url] Mvh Gunilla P

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.