Fakturering och bokföring i SPCS enligt bokslutsmetoden

3
Hej!

Hoppas någon välinformerad själ har tid att hjälpa en nyföretagare med följande dilemma:

Jag använder SPCS Administration 2000 där jag gör mina fakturor. Jag tidigare valt att bokföra enligt bokslutsmetoden (kontantmetoden) men mitt dilemma uppstår när jag för över mina fakturor till bokföringen. Gör detta iochmed att ta ut en Fakturajournal och programmet för då in verifikationerna i bokföringen. Det bokförs dock på fakturadatum istället som jag vill att det ska bokföras på betalningsdatum (förfallodag). Jag har registrerat direktbetalning på fakturorna i efterhand på förfallodatum men det blir ändå en kundfordran på fakturadatumet.

Hoppas min frågeställning inte blev för knepig.

Mycket tacksam för all eventuell hjälp med detta!

MVh Jens
488
Vet inte om SPCS har någon särskild funktion för kontantmetoden; jag har bara använt programmet vid faktureringsmetoden. Men jag misstänker att du kan göra såhär: [br] [br]Välj NEJ till att låta programmet bokföra fakturorna efter att du har skrivit ut en journal. Bokför sedan fakturorna manuellt en och en. Då kan du ange vilket datum du vill. Konteringen kan du hämta från journalen, om jag inte minns fel hur den ser ut.
3
Ok, det förstår jag att man kan registrera fakturorna manuellt men då går ju poängen lite förlorad med programmets fakturering och man får göra dubbelt jobb. [br]Är det fel att vid erhållen betalning ändra fakturadatumet till dagens och sen registrera (bokföra) den, då hamnar det ju på rätt dag för kontantmetoden.???
488
Så kallad "kreativ bokföring", det där, he he... [br] [br]Nej det är INTE OK att ändra fakturan efter att du skickat iväg den, så att den faktura du bokför blir annorlunda än den som du skickade iväg.
3
Så man kan inte använda SPCS enligt bokslutsmetoden utan att knappa alla fakturor dubbelt?
488
Om ingen annan här vet är nog det bästa att du ringer SPCS eller letar i din manual.
720
Rätten att bokföra enligt kontantmetoden styrs av två faktorer, omsättningen och antalet fakturor. Man får alltså bara bokföra så om man har ett litet abtal fakturor per år så att man lätt kan hålla koll på dem utan att ha en reskontra. [br]Jag tror därför inte att det finns någon möjlighet annat än manuell hantering såsom Karin föreslår eftersom rätten att bokföra efter bokslutsmetoden faller om antalet fakturor är så stort att det blir ett markant merarbete av att boka in dem manuellt

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.