Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Resekostnader - utlägg och avdrag

Resekostnader - utlägg och avdrag 22 aug 2013 22:36 #47631

Hejsan!
Vi är inte så insatta i bokföring och har några frågor angående utlägg för tjänsteresor. Vi är två personer som driver ett AB och har ingen företagsbil.

Scenario 1.
Vi ska ner på tjänsteresa till Italien och tar den privata bilen (så slipper vi hyra en). Får vi betala bensinen och färje/bro-kostnader med företagskortet?
(att lägga ut så mycket pengar själva och sedan göra avdrag är inte så kul om det finns pengar på företagskontot och det är en företagsresa man gör. För hade vi tagit flyget antar vi att det hade gått bra att köpa flygbiljetterna med företagskortet) Om inte man får betala med företagskortet, hade man då fått göra det ifall det hade handlat om en hyrbil?

Scenario 2.

Vi ska transportera en stor maskin som vi köpt. Vi får låna en lastbil gratis av en granne som är snäll. Får vi tanka den med företagskortet?
(Vi sparar flera tusen jämfört med att anlita ett fraktbolag. 18,50 kr/milen täcker inte dieselkostnaderna för en lastbil heller)

(Om svaret är nej på samtliga frågor undrar vi om man vid något tillfälle får inhandla bränsle om företaget inte äger ett motordrivet fordon? :) )

Tack på förhand!

Re: Resekostnader - utlägg och avdrag 23 aug 2013 13:30 #47634

Scenario 1:
Färje- och brokostnader får betalas direkt av företaget. Bensinen för den privata bilen ska inte företaget betala direkt utan där är det 18,50 per mil som ägaren ska ta ut från företaget, gäller det en hyrbil är det däremot företaget som ska betala bensinen.

Scenario 2:
Bensin för den lånade lastbilen kan företaget betala.

Re: Resekostnader - utlägg och avdrag 23 aug 2013 14:31 #47635

Hej tack för infon!

Så om man lånar en bil av en annan privatperson så är det ok att tanka med företagetskort?

Vidare undrar jag hur man betalar ut de pengar man lagt ut för bensin.
Om man tar exemplet i scenario 1 med resan till italien.

Är det då bara till att göra en överföring från företagskontot till ens privata konto på tex:400 mil x 18.50:- = 7400 kr ? Efter resan då.
Sedan kanske man skriver en körjournal där det står att man varit i italien och vad man gjort där (?)

Re: Resekostnader - utlägg och avdrag 23 aug 2013 21:23 #47638

Lånar du en personbil gratis från en bekant är det väl antagligen mer lönsamt att ta ut 18,50 per mil än att låta företaget betala bensinen.

Du bör ha ett verifikationsunderlag i form av reseräkning (där det framgår vart, varför och hur långt du har kört) som bokförs när pengarna överförs från företagskontot.

Välj kommun från listan