Handelsbolag och skatt

1
Hej, vi är 4 vänner som har startat ett handelsbolag. För två av oss är det här sedan någon månad tillbaka en heltidssyssla och vi behöver ta ut pengar.

Jag har försökt läsa på skatteverkets hemsida, men förstår inte exakt hur det fungerar med skatter på egna uttag. Googlande gör mig inte klokare då vissa säger att man skattar 20% medans andra säger 80%.

Är det någon med erfarenhet som har tid och orkar förklara lite kort vad det är som faktiskt gäller? Låt oss säga att jag vi vill ta ut 10000 kr (5000 var), hur mycket ska vi skatta då?

Vi är båda 23 år gamla om det spelar någon roll.

Tack på förhand!
3
Om man betalar in lika mycket i skatt som man plockar ut i eget uttag så ska man klara sig fint. Glöm bara inte att betala in eran moms med.
1069
139
Storleken på egna uttag har egentligen inget att göra med hur mycket ni blir skyldiga i skatt, det som i första hand avgör skatten storlek är var och ens andel av resultatet (intäkter minus kostnader). För att kunna beräkna hur mycket var och en är skyldig krävs förutom resultatet en hel del annan information (bl.a. bostadsadress, ålder, övriga inkomster utanför bolaget).
21
2
Det är bara ta ut pengar och bokföra som eget uttag för respektive person. Skatten, rättare sagt vinsten, redovisas efter att hela årets bokföring är klar och ni delat vinsten mellan er. Inkomstdekl. lämnas in den 2. maj 2014 och skatten betalas den 12. mars 2015. Ev. prel.skatt som ni betalar nu per månad dras av då. Lycka till!
1069
139
Vågenmannen, visst går det rent bokstavligt att "bara ta ut pengar". Det frågeställningen gällde var dock hur mycket pengar man kan ta ut (för konsumtion), så att återstoden räcker till de skatter man blir skyldig att betala. Det är just ovanstående fråga som gör det vanskligt med enskild firma och handelsbolag, därför bör man löpande ha koll på hur man ligger till rent skattemässigt och inte upptäcka hur mycket man är skyldig först när pengarna är slut.
1468
246
Ja, det brukar vara väldigt svårt att förklara skillnaden på egna uttag och vinsten i företaget.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.