Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: resultat/likviditetsbudget

resultat/likviditetsbudget 16 dec 2013 10:18 #48544

Hej,
jag är ny här, och funderar om att det finns kanske någon som kan hjälpa mig :)
Jag pluggar ekonomi (börjat för några veckor sen) och har en uppgift som jag kan inte lösa själv :)
Uppgiften är lite långt, men kanske det finns någon här som har lust att hjälpa med :)

Max är en idrottsintresserad kille som fått en idé om att starta ett friskvårdcentrum.
Under det första året räknar han med att sälja träningskort för 360 000 kr. Försäljningen är jämt fördelad över årets månader. Själv ska han satsa 110 000 kr (lån från släkting) och han räknar med att få ett banklån på 50 000 kr till 6% ränta. Lånet ska inte amorteras under första året men han ska betala ränta varje månad.

Företagets driftskostnader räknar han med ska bli 12 000 kr per månad eftersom han har fått hyra lokalen mycket billigt. Han räknar med att göra privatuttag på 9 000 kr per månad. För att klara av både bokning och kunderna räknar han med att han måste anställa en person på deltid. Lönen för denna person uppgår till 4 000 kr per månad. Skatteavdrag görs med 30%. Skatt och arbetsgivaravgifter (34% på lönen) betalas månaden efter utbetalningen till Skatteverket. Han får en del träningsutrustning levererad till sin lokal under januari månad och denna ska betalas i slutet av februari. Totalt köper han in träningsutrustning för 120 000 kr. Han räknar med att utrustningen kan användas under 5 år. För att få kunderna att uppmärksamma verksamheten gör att han ett utskick av direktadresserad reklam till pojkar i åldern 12-23 år som bor i staden.

Utskicket kostar 20 000 kr och betalas i februari. Han sätter därefter in en annons i ortens dagstidning en gång per månad med början i februari. Annonsen som betalas månaden efter publiceringen kostar 2 000 kr per införande.

1) Upprätta en resultatbudget för årets sex första månader
2) Upprätta en likviditetsbudget för årets tre första månader
:o

Välj kommun från listan