Bokfört fel (moms) Skatteverket skyldig mig pengar

38
Bokföringsnämden och Skatteverket har inget intresse av att hjälpa till så jag frågar här. Kan betala en liten slant om någon är girig. Tack.

År 2011:
Vid slutet av 2011 glömde jag att bokföra "resterande leverantörsfakturor", d.vs. fakturor som ännu ej betalats. Synd var hade jag redan lämnat in och bokfört sista momsredovisningen okt-dec, så ingående moms från leverantörsfakturan fanns alltså ej med i redovisningen.

Eftersom jag ej bokförde fakturans ingående moms, 64,80 kr, vid momsredovisning okt-dec, så har naturligtvis följden blivit att "redovisningskonto för moms 2650" visat fel. Jag redovisade 2660 kr på elektronisk skattedeklaration, därför att ingående momsen ej var med. Rätt skulle ha varit 2595 kr den månaden.

År 2012:
I mars betalade jag Skatteverket 2605 kr i momsinbetalning. Den summan flyttades ut från från "redovisningskonto för moms" och checkräkningskontot krediterades. Kvar på "redovisningskonto för moms" var 8.91 kr. (2604,85-2595,94), i praktiken blir detta 2605-2595, d.vs. 10 kr som skatteverket är skyldig mig.

Skickade över 8.91 kr till "konto 1650 momsfordran" i slutet på året, för att Eget kapital + skulder skulle bli likvärdigt med tillgångar på balansrapporten.

Fråga: Är detta korrekt tänkt att flytta till momsfordran? Skatteverket är ju skyldig mig dessa pengar. Hur får jag tillbaka dem?


2. 2012-10-30 och 2013-02-18 bokförde jag dumt nog av misstag skatteverkets momsutbetalning som en försäljning. Resulterat i att Okt-Dec 2012 momsredovisning har en utgående moms på 55,80 som inte ska vara där.

Om jag stryker försäljningen, ändrar verifikationen och anger "kredit 279 kr momsfordran" och "debet 279 kr checkräkningskonto" istället så stämmer det, men momsredovisningen är fortfarande fel, inte sant? Jag betalar för mycket.

Fråga: Hur får jag tillbaka dessa pengar?
1009
206
Hej Magnus, Jag hänger inte med på alla svängar du bokför. Om jag förstår rätt försöker du rätta med nettovärden istället för att rätta hela beloppen. Ser fel ut i mina ögon. Tex om du glömt dra av 64,80 så får du en fordran på 64,80 i bokföringen - inte en fordran på 8,91. Men du kanske pratar om hela skattekontot? Att få tillbaka moms från Skatteverket är inget problem. Du behöver bara rätta den momsdeklaration som fakturan hör till (den sista 2011 som jag läser det). Redovisar du elektoniskt så loggar du bara in och gör om den momsredovisningen. Redovisar du på blankett kan du ringa Skatteverket och be om en ny blankett för perioden - eller göra en egen uppställning. Bara det är tydligt (med namn, rutans nummer, momsperiod, ange att det är en rättelse etc så likt den ordinarie blanketten du orkar). Du behöver också ange organisationsnummer och skriva under rättelsen. Kom ihåg att redovisa hela momsrapporten och inte bara ändringen! Bokföringen rättar du på det senaste räkenskapsåret som du inte gjort klart bokslut på. När du sedan drar ut momsrapporten ur ditt bokföringsprogram får du vara noga med att inte ta med de 65kr i kommande momsdeklaration också. Kolla även att konto för ingående och utgående moms nollas som vanligt, annars kan det ligga kvar något fel. Hoppas det var till någon hjälp. Mvh Johan BoC Ekonomi
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1468
246
Ja, vill man rätta på riktigt så är det ju bara att gå tillbaka till det år saken gäller och lämna in en ny momsdeklaration. Man får ju rätta fem år bakåt. Kruxet är ju att du då får lämna in en helt ny deklaration, eftersom resultatet kommer att förändras om du tar med en faktura som tidigare inte var upptagen. Jag vet inte om nån gör det omaket för 60 kr.. Enklast är att sätta momskontot rätt och boka det mot en egen insättning/eget uttag.
38
[quote="BoC Ekonomi" post=48994]Men du kanske pratar om hela skattekontot?[/quote] Tack för svar. Ja, det pratar jag om. [quote="BoC Ekonomi" post=48994]Bokföringen rättar du på det senaste räkenskapsåret som du inte gjort klart bokslut på.[/quote] Okej, men jag vill helst att bokföringen ska se korrekt ut i själva bokföringsprogrammet, så sparad balansrapport blir korrekt dessa år. - vars balansrapport jag sedan kan visa Skatteverket.
38
Fråga till dig och ingvar48: Jag bryr mig inte om det som är enklast, utan jag vill ha det mest korrekta. Kan jag inte lämna in nya momsdeklarationer, samt utskriven balansrapport för de år som gäller? Samtidigt som jag ändrar i mitt eget bokföringsprogram där felen uppstått (momsredovisning/samt rättelse från försäljning till utbetalning av moms) Sedan när Skatteverket fått reda på alla fel så skickar de pengar till mig och så raderar jag det från momsfodran och lägger in på mitt checkräkningskonto? Tack för hjälpen.
1468
246
Vill du göra det mest korrekta så går du tillbaka till 2011 och rättar din bokföring. Dvs lägger in den fakturan du glömde. Jag hoppas du inte har låst året, för då får du ju boka om hela året. Sen lämnar du in en ny deklaration och en ny momsdeklaration. Skatteverket kommer då att betala ut den moms som blir 'över' på skattekontot, plus ränta. Nu har du ju då en felaktig ingående balans på 2012 och får följdaktligen rätta även det året. Beroende på om du nu bokförde den glömda fakturan på 2012, så måste du ju in med ny deklaration och momsrapport även för det året. Vill man vara helt korrekt, så rättar man sin bokföring på det året felet gjordes. Och sen får man då troligen lämna in nya deklarationer.
1009
206
Magnus, vilken företagsform har du? Är det enskild firma? Låter som att det blir väldigt krångligt och mycket arbete för 65kr.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
38
Hej. Det är enskild firma. Det ni menar med skicka in ny deklaration, kan alltså vara utskriven balans/resultat-rapport?
1468
246
Nej, dom lär du få tillbaka. Du får fylla i en ny NE-blankett. Alla finns på nätet, så man kan välja en äldre utgåva som stämmer med det år man vill rätta. Momsblanketter kan man beställa, men den är enklare att rätta direkt på nätet.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.