Konstaterade kundförluster

18
Hej!
Undrar hur ska jag bokföra konstaterade kundförluster om jag använder kontantmetoden.
Tack för tips.
1472
246
Har dom legat över ett bokslut så du har dom bokförda som en kundfordran? För annars, om det är under löpande år, så har du ju aldrig bokfört nån intäkt, och kan såvitt jag kan se heller inte få nån förlust. Har varor försvunnit som du inte får betalt för, så får du ju åtminstone tillbaka nettovärdet på dom vid nästa lagerinventering om dom fanns i lager.
18
Tack för svaret! Jag säljer tjänster så det var ingen ändring i lagret. Mvh
1073
139
Det stämmer ju att det aldrig blivit bokfört någon kundfordran ifall en kundförlust konstateras under räkenskapsåret för den som använder kontantmetoden, så någon kundförlust behöver då rimligen inte bokföras. Men vad gör man med den obetalade kundfakturan som i det här fallet aldrig blir bokförd, den ingår väl i en fakturanummerserie som då blir till synes bruten.
18
Det vet jag inte riktigti. För jag hade ju betalat kronofogdenavgift samt lön för anställd , skatt och arbetsgivaravgift- så i slut änden det var en förlust för mitt företag.
1073
139
Missförstå mig inte, jag ifrågasätter inte att ditt företag har gjort förluster på den här kunden och dessa har du ju rimligen bokfört på aktuella kostnadskonton. Det jag mer generellt undrar är hur man i sådana här fall gör med den bruta fakturanummerserie som det för med sig.
18
Det vet jag inte heller, därför startade det här ämnet här. Tack för ditt kommentar.
1009
206
Hej nelke, Jag skulle säga att både fakturan och den konstaterade kundförlusten är affärshändelser som skall bokföras. Jag skulle också se tiden för den konstaterade kundförlusten som "betalningsdatum", dvs att fakturan ska bokföras när den konstaterade kundförlusten uppstått (om det är olika räkenskapsår när faktura skrivs ut och när kundförlusten uppstått kan man även behöva titta på detta i bokslutet som varit mellan). Du bokför fakturan tillsammans med kundförlusten och har båda underlagen som verifikation tillsammans. På så vis får du heller inget glapp i fakturanummerserie och sparar underlag för kundförlusten där du kan hitta det. Du får en bokföring ungefär så här: Debet 1510 kundfordringar Kredit 2610 utgående moms Kredit 3010 intäktskonto Kredit 1510 kundfordringar Debet 2610 utgående moms Debet 6351 konstaterade kundförluster Kundfordringskonto tar ut varandra, och även momsen. Kvar har du en intäkt och en kostnad på samma summa = ingen resultatpåverkan. Kundförlusten deklarerar du sedan på egen rad (beror på vilken företagsform du har). Enskild firma på R6 och AB på rad 3.7. Jag utgår från att kundfordringar verkligen är konstaterad som du skriver, och inte bara befarad än så länge. Mvh Johan www.bocekonomi.se
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
18
Hej Johan! Tack snälla för ditt fullständiga svaret. Ju, förlusten är konstaterat, då företaget har gått i konkurs och konkursförvaltare hade meddelat att det inte finns någon chans att få någonting. Det hände 2013, det är därför undrade jag om ska lägga det på något sätt innan jag skapar bokslut. Det är enskild firma och som sagt använder jag kontantmetoden. Men nu ska jag använda din tips - så tack för det.;)
1073
139
[quote="BoC Ekonomi" post=49073]Hej nelke, Jag skulle säga att både fakturan och den konstaterade kundförlusten är affärshändelser som skall bokföras. Jag skulle också se tiden för den konstaterade kundförlusten som "betalningsdatum", dvs att fakturan ska bokföras när den konstaterade kundförlusten uppstått (om det är olika räkenskapsår när faktura skrivs ut och när kundförlusten uppstått kan man även behöva titta på detta i bokslutet som varit mellan). Du bokför fakturan tillsammans med kundförlusten och har båda underlagen som verifikation tillsammans. På så vis får du heller inget glapp i fakturanummerserie och sparar underlag för kundförlusten där du kan hitta det. Du får en bokföring ungefär så här: Debet 1510 kundfordringar Kredit 2610 utgående moms Kredit 3010 intäktskonto Kredit 1510 kundfordringar Debet 2610 utgående moms Debet 6351 konstaterade kundförluster Kundfordringskonto tar ut varandra, och även momsen. Kvar har du en intäkt och en kostnad på samma summa = ingen resultatpåverkan. Kundförlusten deklarerar du sedan på egen rad (beror på vilken företagsform du har). Enskild firma på R6 och AB på rad 3.7. Jag utgår från att kundfordringar verkligen är konstaterad som du skriver, och inte bara befarad än så länge. Mvh Johan www.bocekonomi.se[/quote] Det ser ut som en tilltalande metod för att lösa problemet så att en bruten fakturanummerserie inte uppstår. Det man dock måste tänka på är att se till att konto 6351 konstaterade kundförluster hamnar tillsammans med intäktskontot när momsredovisningen utförs, annars kommer förhållandet mellan intäkter och moms att misstämma.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.