Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: i vilken ordning avslutar man en enskild firma?

i vilken ordning avslutar man en enskild firma? 19 feb 2014 14:14 #49083

Hej,

jag har en enskild firma sedan ett antal år och jag har nu bestämt mig för att avsluta företaget då jag har fått en heltidstjänst (jag vill inte ha det vilande).

jag har sökt information både på skatteverket och verksamt.se och jag hittar en del information men jag är osäker på i vilken ordning jag ska göra allt.

jag ska avregistrera mig för moms, be om återkallelse för f-skatt osv, men ska jag börja i den änden eller ska jag börja med att sälja de inventarier som finns, så att företaget inte har några tillgångar eller skulder och DÄREFTER avregistrera företaget hos bolagsverket, avregistrering av moms osv osv?

jag undrar även om jag nu avslutar mitt företag i maj 2014 (jag kommer fakturera det sista projektet då). ska jag då göra ett årsbokslut som vanligt vid årets slut och ta upp periodiseringsfonden till beskattning i deklarationen för inkomståret 2014 (deklaration maj 2015) eller skall pengarna från periodiseringsfonden in tidigare än så?

många frågor, men om någon har erfarenhet av avveckling av enskild firma så får ni gärna ge en kortfattad beskrivning om vilken ordning saker skall göras.

stort tack på förhand,
hälsar Peter

Re: i vilken ordning avslutar man en enskild firma? 19 feb 2014 17:55 #49085

Hej Peter,

Jag kan rekommendera Skatteverkets beskrivning om hur du avslutar din firma. Du hittar den här

www.skatteverket.se/foretagorganisationer/foretagare/avsluta/avslutaenskildnaringsverksamhet.4.233f91f71260075abe8800023713.html

Om du ska sälja tillgångar till utomstående skulle jag göra det innan jag avregistrerar moms och f-skatt. Alla kvarstående inventarier blir eget uttag vid avslutet.

Du kommer att göra ett sista bokslut och deklaration som vanligt (förutom att tillgångar och skulder är noll). Verksamheten anses dock avslutad när alla transaktioner upphört och när du avregistrerat firman.

Texten är ganska kort men tar upp det mesta. Återkom gärna ifall du har fler frågor eller om något är oklart.

Mvh
Johan
www.bocekonomi.se
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Välj kommun från listan