Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Bokföra uttag i enskild firma?

Bokföra uttag i enskild firma? 06 mar 2014 09:53 #49207

Hej! Undrar hur det egentligen är med egna uttag i enskild firma. Måste man bokföra uttag/överföring från företagskontot. Skatten styrs ju ändå av resultatet baserat på intäkter och kostnader. Man kan väl t.ex. driva enskild firma utan "företagskonto". Egna uttaget totalt blir ju ändå baserat på resultatet. Kan någon förtydliga detta?

Nisse

Re: Bokföra uttag i enskild firma? 06 mar 2014 11:33 #49210

Du har helt rätt när du skriver att en enskild firma inte behöver ett företagskonto. Utan man kan sköta hela företaget på sitt privata konto. Och då får all kundbetalningar bokföras som eget uttag och alla företagsköp som egen insättning då du inte kan använda bankkonto 1930 i kontoplanen om det inte finns ett konto. Men att inte ha ett "företagskonto" gör att Skatteverket vid en revision kommer att lägga 3 gånger så mycket tid på revisionen (vilket ju även kostar mycket av din tid) så jag rekommenderar att du har ett "företagskonto". Detta konto kan förvisso vara ett separat privatkonto i Banken som du definierar som företagskontot.

Och iom att detta konto är definierat som företagskonto så måste bokföringen matcha kontoutdragen för kontot. Så om du i det fallet gör en överföring från detta "företagskonto" till ditt privata för att handla falukorv till barnen så måste det bokföras som eget uttag.

hf

Re: Bokföra uttag i enskild firma? 06 mar 2014 12:09 #49212

Ja, det är ju vid en eventuell revision den stora nackdelen kommer fram med att inte ha separata konton.
Du kan ju t.ex sälja saker privat.. en bil eller en soffa på Blocket.. kommer det då in 15000 på kontot som är oredovisade och skatteverket tittar på det så tror dom ju att det är en intäkt i din firma.
Dessutom blir det rörigt med bara ett konto där inköp av bensin till firmabilen blandas med mjölk på ica, dagisavgifter och gud vet allt.

Re: Bokföra uttag i enskild firma? 06 mar 2014 12:19 #49213

Hej och tack för svar! Jag har separat företagskonto så alla privata pengar kommer in och ut på annat konto. Däremot undrar jag hur viktigt det är att jag bokför eget uttag från företagskontot. Det påverkar ju inte resultatet.
Jag tar ju kostnader som rör firman från egna kassan ibland. Måste man då bokföra det som insättning?

Nisse

Re: Bokföra uttag i enskild firma? 06 mar 2014 14:18 #49215

Jo, Alla rörelser på företagskontot skall bokföras. Och det är det som SKM kollar. Saldot på företagskontot skall stämma med vad bokföringen säger på detta konto (1930 antar jag att du har i kontoplanen).

Och gör du inköp kontant så skall ju detta bokföras som egen insättning eller mot 1910. Men även för 1910 så skall ju dess saldo i bokföringen överenstämma med vad du har i kassaskrinet.

hf

Välj kommun från listan