Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Bokföra fakturor, inbetalningar osv

Bokföra fakturor, inbetalningar osv 09 mar 2014 18:37 #49233

Hej alla företagare!

Jag har en fundering kring bokföring gällande fakturor och bankrelaterade händelser.
Jag bokför enligt fakturametoden och bokför allting som händer och skriver ut papper på allt (ex. fakturor, banköverföringar, kvitton osv) allt hamnar på papper i pärmen för varje verifikation.
Det jag funderar på för att få ner pappersmängden en aning är:

- När jag skapar och skickar en faktura i mitt bokföringsprogram (Fortnox) så bildas ju fakturan så man kan se den och skriva ut den som pdf. Måste jag då skriva ut den fakturan och sätta i pärmen eller kan jag bara trycka på "bokför" och låta fakturans verifikation vara kvar i datorn och samla alla poster inom den serien online i Fortnox istället för att skriva ut dessa?

- Likadant med allt som sker på min internetbank (Överföringar, inbetalningar, utbetalningar, fakturainbetalningar osv). Måste jag skriva ut varje händelse för sig och bokföra i pärmen eller kan jag bara låta dessa vara i internetbanken och sedan gå in online för att se dessa "verifikationer"?

Sammanfattning: Måste allt vara lättillgängligt via min bokföringspärm eller går det ha saker helt online inom en specifik serie?

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning, David

Re: Bokföra fakturor, inbetalningar osv 09 mar 2014 22:51 #49235

Blir det inte väldigt rörigt? En del kvitton kommer ju alltid att vara fysiska, och sitta i pärm, sen har man några då och då som finns i en dator nånstans. Jag skulle tycka det blir helt omöjligt att ha en full överblick över var grejerna finns i 7 år framåt.

Jag har kunder som vill maila sina kvitton hit, men jag försöker säga nej. Alternativt att det blir dyrare än att skicka med post eftersom jag får sitta i timmar och skriva ut. För att bara ha dom sparade i datorn skulle jag inte våga.

Bokföringsnämnden har ju en hel del att säga i frågan.

www.bfn.se/fragor/fragor-arkivering.aspx#arkiv2

Re: Bokföra fakturor, inbetalningar osv 09 mar 2014 23:03 #49236

Tack för svar!

Ja kan hålla med om att det blir rörigt om man har lite av varje överallt :)
Men tex. Mina fakturor lagras elektroniskt i bokföringsprogrammet som pdf i serie "B". Om jag förstår BFn rätt så kan jag alltså ha det så om jag vill utan att behöva skriva ut fakturakopior och bokföra i pärmen om jag inte vill såklart?
Då vet jag att allt som har med mina fakturor att göra finns enbart i datorn.
Likadant med t.ex serie "E" kundinbetalningar som dyker upp i internetbanken som verifikationer. Då vet jag att även de finns i datorn i internetbanken. Sen eftersom serie "A" kvitton och dylikt ofta kommer i fysisk form så kan jag ha dessa i pärmen istället för alllt och spara plats?

Re: Bokföra fakturor, inbetalningar osv 10 mar 2014 00:20 #49237

Ja, du kan ha fakturorna i datorn enbart.

Om man däremot vill ha elektronisk lagring av räkenskapsmaterial man mottar på papper så får man ju lagra dubbelt ett antal år. Både papper och datamedia.

Mvh
Johan
www.bocekonomi.se
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Re: Bokföra fakturor, inbetalningar osv 10 mar 2014 08:26 #49239

Tack för svar!

Kanon! Så det fungerar även med transaktionerna i internetbanken?
Att när jag tex får betalt eller betalar något så räcker det med att registrera händelsen i Fortnox och sedan när jag vill kika på verifikationen i framtiden så loggar jag in på banken och letar upp den transaktionen?
För det är inget krav på att allt ska vara lättillgängligt för någon annan än mig?

Re: Bokföra fakturor, inbetalningar osv 10 mar 2014 11:49 #49240

Problemet är väl att du skall ha kvar dina verifikationer i 7 år. Och det finns inga banker som har kvar dom så länge. Så du bör nog skriva ut dom eller spara dom lokalt som pdf.

Hans

Re: Bokföra fakturor, inbetalningar osv 10 mar 2014 13:33 #49241

Aha okej då förstår jag!
Ja då får jag nog köra på någon utskriftsvariant ändå! :)
Tack för svar!

Re: Bokföra fakturor, inbetalningar osv 10 mar 2014 15:48 #49242

Paper rules!! 8)

Re: Bokföra fakturor, inbetalningar osv 10 mar 2014 22:44 #49244

Det där papperslösa samhället jag hört så mycket om... Var finns det? :P
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Re: Bokföra fakturor, inbetalningar osv 11 mar 2014 01:59 #49245

Ja, inte här på kontoret iaf! :-D

Nej, men seriöst.. Jag jobbar mycket med bokföringar som kommit efter några år, så jag ser rätt mycket av den sidan också. Slår just ihop sista pärmen i ett jobb på över 3000 verifikat.
Enda chansen att ett sånt projekt ens går att reda ut 2 år i efterhand är att allt ligger på papper, och papper som faktiskt finns lite överallt. I lådor, påsar och pärmar.
Att leta upp det på hemsidor med avslutade bankkonton, utlöpta prenumerationer på Fortnox och vad det nu kan vara, vore rena mardrömmen.

Välj kommun från listan