Underskott nystartat handelsbolag som lagts ner - kvitta

1
Hej,
Kan någon belysa följande problem...?

Handelsbolag startades mitten av december -08, första räkenskapsåret var 081215-091231 och således var det första beskattningsåret tax 10.
Därefter har det varit kalenderår, bolaget lades ner i november 2013 med underskott.

Jag har kvittat underskott från handelsbolaget mot tjänst vid taxeringarna 2010, 2011, 2012 samt 2013. Enligt inkomstskattelagen får man kvitta underskott från hb mot inkomst av tjänst beskattningsåret då man startar samt de fyra därpå följande beskattningsåren (62 kap §3 IL). Jag var övertygad om att det även tax 2014 gick att kvitta det kvarvarande underskottet mot inkomst av tjänst (femte och sista beskattningsåret).
Enligt samtal med SKV så säger det att det inte går då bolaget är startat 2008, oavsett att det är startat 081215, dock är första räkenskapsåret förlängt med 2 veckor och slutar 091231, men de säger att det inte spelar roll och man inte kan kvitta det sista årets underskott mot tjänst, de menar att i detta fall har man bara rätt att kvitta underskott under fyra beskattningsår och inte fem som det står i lagen.
Men enligt 62 kap 3§ IL står det uttryckligen att under de fem första beskattningsåren, det har bara varit fyra beskattningsår, tax 10-tax 13, SKV hänvisar till samma kap och paragraf och säger att det bara blir fyra då de två veckorna under 2008 räknas som ett beskattningsår trots att räkenskapsåret var förläng till 091231.

Har jag missförstått reglerna eller ger SKV fel svar?
1470
246
Just på den här punkten är inte SKV speciellt säkra på sin sak. Vi fick t.ex avslag på avdrag ett år mitt i en så här period eftersom dom fick för sig att man bara fick dra av underskott uppkomna under året, inte inrullade underskott. Något dom senare gick ut med en speciell skrivelse där dom medgav att dom tolkat lagen fel. Varpå jag gick in med ett krav om rättelse, och som vi också fick. Jag har tolkat det som att det är 5 deklarationer som gäller, alltså oavsett hur långt första räkenskapsåret är. Det här är nog en sån sak där man inte kan ringa och fråga, utan man får helt enkelt göra avdraget och då eventuellt strida för sin sak om det blir nej. Eventuell kvarstående förlust får du ju sen dra efter att företaget lagts ner, så lite går ju att rädda ändå.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.