Fakturera mellan egna AB

1
Hej,

Funderar lite angående upplägg och företagande. Låt oss anta följande:


* Jag och en kollega äger 50% var av ett aktiebolag, låt oss kalla det "Företag A"
* Jag har dessutom ett eget aktiebolag som jag äger 100% av, låt oss kalla det "Företag B"

I stället för att jag tar ut lön ut "Företag A", kan då "Företag B" fakturera för konsultarvode och jag ta ut lön ur "Företag B"? Syftet är att jag kan tänkas vilja utveckla "Företag B" och bygga kapital i det istället för att få ut en väldans massa i lön.

"Företag B" har även andra mindre åtaganden som inte har med "Företag A" att göra.

Finns det några hinder för detta upplägg? Är det tillåtet?
1469
246
Ja, visst får du göra så. Det blir ju som ett bemanningsföretag. Tänk bara på att skriva riktiga fakturor och se till att föra över rätta belopp som betalning av faktura, så det inte blir en massa små överföringar som sen ska samlas ihop till en faktura i efterhand. Då tenderar det snart att spåra ur. Glöm inte att det ska vara moms på arvodet. Sen får du ju betala avgifter när du nån gång tar ut lön från företag B.
11
1
Det är en fråga för Skatteverket. Skatteverket gillar INTE det upplägget. Detta p.g.a. om företag B ägs av dig till 100% och endast får inkomst ifrån företag A. Granskar de så kommer de anse att du ska vara anställd i Företag A istället. Då du bara har 1 uppdragsgivare så ser de ut som du försöker undvika skatt genom att bygga upp kapital i företag B. Men det är ett vanligt upplägg och inget olagligt så kör på och hoppas Skatteverket håller sina ifrågasättande fingrar borta. :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.