Firma köpa hobbyverksamhet av privatperson

49
Hejan,

Jag driver egen firma och är nu i diskussion med en privatperson att köpa dennes hobbyverksamhet som omfattar en hemsida med vissa funktioner.

Vad gäller kring köp av verksamhet av privatperson egentligen? Är det så enkelt som att om denne begär låt säga 20 000 SEK så är det just detta som mitt företag ska betala? Att det inte ska finnas någon moms med i det hela tycker jag verkar uppenbart då privatpersoner inte är momspliktiga. Det är inte heller ett uppdrag som jag ger privatpersonen som ska genomföras så jag har svårt att se att det skulle bli arbetsgivaravgifter m.m. (köpet då skulle kosta mig typ det dubbla).

Någon kunnig som kan bekräfta att köpet bör bli om 20 000:- och som har tips på hur detta bör bokföras?

Tack på förhand
/Daniel
cigarrspecialisten.se
1009
206
Hej Daniel, Om det verkligen gäller en hobbyverksamhet så är grundregeln att den är momsfri vid en omsättning upp till 30 000kr. När vi pratar verksamhetsöverlåtelse brukar den vara momsfri. Det som krävs är bl.a. att hela eller en väl avgränsad del av verksamheten säljs. Du kan troligen inte köpa en hemsida av många om det skulle vara fallet. Säljaren ska också upprätta en faktura som uppfyller momslagens krav (eller liknande handling). Hänvisa till momslagens 3 kap 25 paragrafen. När det gäller risken i detta fallet ligger den hos säljaren. Säljs verksamheten utan moms och Skatteverket anser att det är fel, så är det säljaren som felaktigt inte redovisat moms på försäljningen. Ni kan skriva in i kontrakt att du betalar momsbeloppet till säljaren ifall moms skall betalas. I detta fall bör också säljaren göra ett öppet yrkande i samband med att momsdeklarationen ska lämnas där han beskriver försäljningen och vad som gjorts. På så vis kan ett eventuellt skattetillägg undvikas. De finns ingen fastighet eller annan investeringsvara i köpet? I så fall finns ytterligare saker att behandla. Mvh Johan www.bocekonomi.se
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1468
246
30 000-kronors gränsen för omsättning i hobby är borttagen sen 1/7-13. Nu definierar man enbart verksamheter utifrån kriterierna om den är självständig, varaktig och bedrivs med vinstsyfte. Gör den det, så är det näring, och därmed moms. Gör den inte det, så räknas det som hobby, och då hanteras helt enkelt ingen moms.
49
Hej, och tack för era svar. Så om jag tolkar det hela rätt så sitter jag som köpare ganska säkert i detta fall. Jag betalar överenskommet pris helt enkelt och behöver inte fundera på så mycket annat (förutsatt att inga skumma punkter finns i köpeavtalet).
cigarrspecialisten.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.