Bokföra maskiner och goodwill?

2
Jag har startat en enskild firma och övertagit en cafelokal där jag betalade en övertagandeavgift som inkluderade hyreskontrakt och maskiner.
Det går att räkna ut värdet på maskinerna eftersom tidigare ägare löste ett leasingavtal på samtliga maskiner i samband med överlåtelsen.
Summan jag betalade är dock mer än värdet på maskinerna?
Är mellanskillnaden att betrakta som goodwill? Hur och isåfall på vilket konto bör jag bokföra maskiner resp. goodwill om det är så?

En följdfråga är även om man kan/bör skriva av goodwill?
Lokalen tappar ju inte direkt värde med tiden.

Vore tacksam för lite hjälp här 🙂
1470
246
Ja, antingen skriver han ju ett kvitto på hela summan som maskiner. Det spelar ju inte så stor roll vad han har fått för värde på dom, det du betalar är ju det aktuella värdet. ( det är ju alltid det nån betalar för en grej, som är dess värde) Men annars kan mellanskillnaden betraktas som Goodwill. Det är ju det 'värde' som den förre ägaren byggt upp i sin rörelse genom att bli känd för goda kakor etc.. Det bokför du på ett 10-konto som en immateriell tillgång, och den skrivs av på samma sätt som inventarierna.
2
Tack för snabbt svar! Som jag har förstått så är det max 20% av resterade värde per år som gäller för avskrivningen.
1470
246
Det väljer du själv. Huvudregeln är 30% per år. Om vi säger att grejerna kostat 100 000 så är det alltså 30 000 första året, nästa år är det 30% av 70000, dvs 21000 osv.. tar alltså många år då det blir mindre och mindre summor varje år. Men sen finns det då en kompletteringsregel som säger att man kan dela upp det på 5 år, med 20 % varje år. I exemplet alltså 20 000 per år i fem år och då är det nere på noll. Tänk dock på att i huvudregeln så spelar det ingen roll när på året du köpt grejerna. Du kan köpa dom den sista december, och göra full avskrivning. I kompletteringsregeln måste du ta hänsyn till när på året grejerna köptes. I båda fallen måste du också ta hänsyn till hur långt ditt första räkenskapsår är. Startar du 1 juli, så är det ju bara 6 månader och då halveras alltså avskrivningarna.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.