Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Hjälp oss välja rätt

Hjälp oss välja rätt 08 jun 2014 09:34 #49749

Nu har vi bestämt att vi ska starta upp ett aktiebolag inom måleriverksamhet.

Vi behöver nu hjälp att välja ett smidigt ekonomisystem som passar våra behov. Inledningsvis kommer vi att vara 3 personer som jobbar 50-100% men på sikt vill vi expandera och anställa fler målare.

Systemet ska inkludera löpande bokföring, bokslut, löner, fakturor etc. Jag vill kunna sköta det mesta själv men lämna över utan problem till en redovisningskonsult vid behov.

Finns det något bra webbaserade system som kan passa oss nu men som även funkar bra när vi expanderar? Ska vi satsa på revisor trots att det inte krävs? Tips på bra samarbetspartners inom redovisning/bolagsstart tages tacksamt emot!

Tack på förhand för ert engagemang!
/ Andreas
Senast redigerad: 08 jun 2014 09:44 av Andreas Ring.

Re: Hjälp oss välja rätt 08 jun 2014 10:02 #49750

Jag ser ingen direkt anledning att du ska ta in en revisor inledningsvis. Som nystartat bolag så är det svårt att få eventuella lån ändå. och en revisor gör i det läget ingen större skillnad. Inte heller han kan ju intyga att det går bra, så att säga. Dessutom gäller det att hålla i slantarna som nystartad.

Jag har ett antal målerier som kunder och min erfarenhet är att det under säsong oftast är så mycket att göra så dom har fullt upp att ens hinna bara samla ihop papprena och skicka hit :) Så jag råder dig att tänka över det där med att sköta själv.. du lär tjäna mer på att vara ute och måla istället.
Sen tycker jag personligen att det mest blir rörigt om företagaren själv ska göra en del, och jag som redovisningskonsult ska göra vissa delar. Det blir mycket enklare och rationellare att en håller i allt. Sen kan man ju om man vill använda ett webbaserat system så att ägaren själv kan följa utvecklingen.. men tja.. jag vet inte om så många egentligen gör det sen i praktiken.
Jag tror mer på en personlig kontakt där jag som konsult träffar kunden antingen personligen eller via telefon och talar om att nu är det si eller så.
Bokföringen ska heller inte bara göras för att uppfylla lagen, utan man vill ju ha den som ett verktyg för att se vad som går bra och vad som är mindre bra.

Re: Hjälp oss välja rätt 08 jun 2014 18:11 #49751

Hej Andreas,
Jag använder Fortnox med många av mina kunder. Systemet är flexibelt och lätt att sammarbeta i. Som exempel kan ni sköta faktureringen och låta mig som redovisningskonsult ta hand om resten. Jag har några kunder som också valt att lägga in leverantörsfakturorna själva. Är det några frågor om inställningar, bokföring mm så kan jag enkelt logga in från min vrå och se samma sak som er utan att vi behöver skicka något mellan oss. Efter inkörning har det alltid funkat bra, bara man håller tider så att inte vissa delar blir liggandes.

Det finns motsvarande funktioner på lönedelen. Om man vill kan man också koppla till tidredovisning för de anställda, så att de lägger in tiderna själva.

Systemet är som sagt flexibelt och man behöver inte investera i ett dyrt system från början, utan betalar för de delar man har behov av. Finns även möjlighet till olika behörigheter för olika användare så att tex en person bara gör fakturor. Ett väldigt kompetent system. Då det är webbaserat kan man också ta det med sig, vilket kan vara bra om man tex vill diskutera en faktura med kunden innan man mailar eller postar den till honom.

Hör av dig om det låter intressant eller om du har några funderingar.

Angående revisor så ser heller inte jag någon anledning till det såhär inledningsvis.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Senast redigerad: 08 jun 2014 18:12 av Johan Boström.

Re: Hjälp oss välja rätt 11 jun 2014 19:35 #49767

Tack för era kloka synpunkter! Jag tar till mig det ni har skrivit och ska fundera vidare.

Vet ni möjligtvis om det är krångligt att ändra namn och verksamhetsinriktning på ett befintligt bolag, ex. om vi vill utöka måleriverksamheten till att omfatta även fastighetsförvaltning och därmed ändra bolagets namn?

Re: Hjälp oss välja rätt 11 jun 2014 21:17 #49770

Hej,
Det är ganska enkelt att ändra namn och verksamhet. Båda görs på blankett till Bolagsverket plus en liten avgift.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Re: Hjälp oss välja rätt 11 jun 2014 22:20 #49771

Fast om man ska ändra verksamhet så behövs en ny bolagsordning, och då krävs det även ett stämmoprotokoll, så lite pyssel är det ju, och kostar väl 1000 kr vill jag minnas.

Så försök få med så mycket som möjligt när ni startar bolaget.

Sen är det väl kanske inte alla som har precis den verksamhet dom har skrivit, sen i verkligheten.. I synnerhet såna som köpt ett befintligt gammalt bolag slarvar ibland och det kan stå att dom sysslar med tandvård men är i själva verket ett byggföretag.

Välj kommun från listan