Betala räkningar från "företagskontot"..?

5
Funderingen gäller enskild firma (jord- och skogsbruk)

Tror jag har krånglat till det ang "gårdskontot" på våran bank. Jag startade helt enkelt ett extra sparkonto som fick bli företagets, för att hålla isär gårdens och mina privata pengar.
Nu blev ju problemet att jag inte kan betala räkningarn från just detta konto, jag måste först föra över pengarna till mitt privatkonto.
Kan alltså enbart betala räkningarna från mitt privatkonto.

Ställer detta till det vid bokföringen? Eller kan jag helt enkelt ange att räkningen betalats från företagskontot 1930 (trots att pengarna går via mitt privatkonto).
Eller måste jag redovisa det som eget uttag först?

Är nybörjare som försöker klara av bokföringen själv :-[
10
Det är bäst att företaget har eget konto. Är det svårt att skaffa ett nytt? De kostnaderna som betalas med ditt privat kort kan bokföras som egen insättning eller mot kontant.
5
Företaget har ju ett eget konto som det är nu. Dock så är det ett "sparkonto" och det går således inte att betala räkningar från just det kontot. Jag har fått in pengar från lite skogsavverkning på just det kontot, så skapar jag ett helt nytt företagskonto med kort och allt vad det innebär så måste jag ju flytta över pengarna dit. Jag undrar bara om hur detta tas upp i bokföringen. Vilka pengar som är privata och vilka som är företagets har jag koll på. Det kanske inte ens är något problem?
1468
246
Ja, jag tycker du ska skapa ett nytt konto, som går att betala räkningar från, och även ett företagskort är ju bra att ha, om du köper lite smågrejer till lantbruket. Då dras dom ju direkt från rätt konto. Sparkontot med skogspengarna kan du ju ha kvar, så får du två konton i företaget. Ett sparkonto och ett transaktionskonto. Så för du bara över pengar till transaktionskontot allteftersom dom behövs. 1930, transaktioner 1940. sparkonto.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.