Frakt och moms

5
Hej.
En nybörjarfundering som någon säkert kan lösa åt mig.
Jag skickar en vara och betalar fraktavgiften med företagskontot.
Bokför kredit företagskontot, debet fraktkostnader och redovisar moms.

Sen betalar kunden varorna och fraktkostnader.
Jag bokför och redovisar moms igen.

Får inte skatteverket in momspengar 2 gånger på samma frakt då?. Men det kanske ska vara så. Bara jag som tänker för mycket. :blink
tack på förhand.
1470
246
Beror på hur du menar med 'redovisar moms' i punkt 1.. Exempel. Frakten kostar 100 kr ink moms. 1930 K 100 2641 D 20 5710 D 80 Du säljer varan och tar också 100 kr i frakt ink moms 3520 K 80 2611 K 20 1930 D 100 ( nu bortsåg jag från själva varan i exemplet, och tog bara frakten) Som du ser tar ju momsen ut varandra ifall du tar samma frakt av kunden som du betalat fraktbolaget. När man sen analyserar sin verksamhet så jämför man alltså konto 3520 och 5710, så att man ser att man inte tar för dåligt betalt för frakterna. I exemplet blir det ju noll och du tjänar eller förlorar alltså inget på frakten.. Men det är ju egentligen fel, för du har ju jobb med att köra grejerna till posten paketera..osv.. Så man bör ju ta mer i frakt till kunden, än man betalar fraktbolaget.
5
Tusen tack för hjälpen. Använder mig av ett förenklat och smidigt program, Zervant. Finns bara ett motkonto när man bokför. Så är jag ute på tunn is om jag gör så här? Bokför frakten jag betalar när jag skickar: 1930 K 5710 D Bokför kundens inbetalade totalsumma: 1930 D 3010 K (försäljning -nätbutik) Förstår att du sliter ditt hår när du läser om såna som mig, men jag lär mig hela tiden. : )
1470
246
Nej, jag sliter mitt hår när det finns 'bokföringsprogram' som inte klarar att ha mer än ett motkonto...:) Hur gör du med momsen då? Räknar du ut den för hand? Du får ju dessutom fel försäljningssumma om du bokför totalsumman. Ska det bli rätt måste det ju dit ytterligare en verifikation som justerar detta och tar upp momsen. Först din: 1930 K 100 3010 D 100 Sen: 3010 K 20 2611 D 20 Säkert att du inte missuppfattat programmet? Verkar ju helt värdelöst.
5
Nja...Det är nog inget fel på programmet. Det är nog jag som är trögtänkt. Man får ange momssats, sen hanteras det i bakgrunden utan att man ska behöva tänka på det har jag fått förklarat. Du ska ha tack för hjälpen. Jag blev lite klokare idag.
1470
246
Jag blir alltid misstänksam mot program som ska hantera saker i bakgrunden...:-D .. Hur håller du koll på att det blir rätt?
5
Bara ett knapptryck så kan man få rapporter, boka preliminärskatt/momsdeklaration. Sen hoppas man allt ser ut som det ska, annars kontaktar man såna som dig som räddar situationen. :vissla
5
[quote="grodan76" post=49887]Hej. En nybörjarfundering som någon säkert kan lösa åt mig. Jag skickar en vara och betalar fraktavgiften med företagskontot. Bokför kredit företagskontot, debet fraktkostnader och redovisar moms. Sen betalar kunden varorna och fraktkostnader. Jag bokför och redovisar moms igen. Får inte skatteverket in momspengar 2 gånger på samma frakt då?. Men det kanske ska vara så. Bara jag som tänker för mycket. :blink tack på förhand.[/quote] Ser nu att jag tänkte lite knasigt igår, när jag ställde frågan. Ingående moms när jag betalar frakten , sen utgående moms när kunden betalar. Klart att det tar ut varandra. Pinsamt.:-[

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.