Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Förbruka aktiekapital

Förbruka aktiekapital 16 sep 2014 21:15 #50311

Hej!

Jag startade ett aktiebolag några månader tillbaka, jag har fram till och med denna måndag jobbar som konsult via detta bolag. I slutet av denna månad kommer jag sluta med konsultarbetet och mitt bolag kommer endast existera för att vara holdingbolag åt ett annat bolag jag är delägare i.

Jag undrar därför om jag kan betala ut de 50k jag har i aktiekapital som lön till mig själv under kommande månader. Vad jag förstår är att om aktiekapitalet förbrukas måste en kontrollbalansräkning upprättas, men om detta inte sker flyttas allt ansvar till styrelsen personligen.

Jag äger själv 100% av bolaget och kommer inte direk göra något i det i framtiden därmed är riskerna minimala.

#1
Har jag förstått detta helt fel? Eller Kan mitt aktiebolag existera utan aktiekapital med mig som 100% ansvarig?

#2
Värdet av aktierna i bolag nummer två är just nu endast 2500kr men förväntas växa i framtiden. Då kan väl värdet av dessa aktier agera aktiekapital åt mig?

/ Kaj

Re: Förbruka aktiekapital 18 sep 2014 00:38 #50320

Aktier i dotterbolag kan precis som du skriver utgöra eget kapital, som du skriver. Eget kapital är tillgångar minus skulder, så har du inga skulder behöver du inte mycket tillgångar. Det behöver alltså inte vara pengar på banken.

Men en fråga. Du skriver att aktierna i bolag 2 endast är värda 2500kr. Då antar jag att aktiekapitalet är förbrukat även här? Men du kanske inte sitter i den styrelsen?

Du har inte funderat på att bara avveckla bolag 1 helt om du inte ska ha verksamhet där? Annars måste du ju ändå göra årsredovisning och deklaration varje år.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Re: Förbruka aktiekapital 18 sep 2014 07:30 #50321

Tack för svar!

Jag äger endast 5% av bolag 2 och därmed bli inte värdet så högt. Tanken med bolag 2 är att göra en exit inom x år. Därav vill jag ha kvar bolag 1 för att försäljningen av bolag 2 ska gå via det.

Jag kommer även jobba för bolag 2 i framtiden. Men då intäkterna inte börjat rulla in än blir det lite snålt med lön. Därav hoppet att få ut lite extra pengar från bolag 1.
Senast redigerad: 18 sep 2014 07:31 av Kaj Mählqvist.

Re: Förbruka aktiekapital 18 sep 2014 14:31 #50323

Jag förstår. Till att börja med måste jag säga att jag aldrig vart med om den frågeställningen tidigare. Jag har heller inte letat rättsfall.

Det låter ju rimligt som du säger att om du inte har några affärer, förbindelser, skulder etc med någon utomstående, utan enbart med dig som ägare och ensam styrelseledamot, så bör det inte i praktiken hända mer än att bolaget kan leva kvar under likvidationsplikten.

Det finns en liten passus i ABL 25 kap 18 paragrafen som säger att den som med vetskap om styrelsens underlåtenhet handlar på bolagets vägnar solidariskt svarar för de förpliktelser som därmed uppkommer. Detta skulle möjligen kunna påverka en revisor eller redovisningskonsult ifall de medverkar till att upprätta årsredovisning eller deklaration.

Du kanske vill kolla med en bolagsjurist.

Men svar på dina frågor skulle då vara

1) troligen ja
2) ja
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Re: Förbruka aktiekapital 18 sep 2014 21:41 #50326

  • krjh
  • krjh's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Inlägg: 630
  • Tack mottaget: 2
Svar på fråga 1:

Du kan driva vidare ditt bolag trots förbrukat aktiekapital, men som styrelseledamot blir du personligt ansvarig för uppkommande skulder.

Välj kommun från listan