Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Delägare i flera bolag - hur skall jag äga? Privat eller bolag?

Delägare i flera bolag - hur skall jag äga? Privat eller bolag? 16 nov 2014 19:41 #50536

Hej! Har två delägareskap á 10% i två olika bolag som är knutna till det bolag jag är anställd i (nedan kallat bolag A)! Kommer troligtvis att flytta min anställning till ett av de bolagen jag äger i (nedan kallat bolag B).

Vad är smartaste sättet att hantera aktierna? Ska jag starta ett AB som holdingbolag? Räknar med att utdelningen blir ca 250´ per år.

Om jag flyttar min anställning per 1/12-2014, kan jag då fakturera min nuvarande arbetsgivare (bolag A) från eget bolag för styrelsearbete och affärsutvecklingskonsultande för innestående räkenskapsår?


Jag arbetar i A, skall eventuellt flytta min anställning till bolag B, har ägareintresse i bolag C.

A äger majoriteten i B
A äger en tredjedel av C, ett annat bolag ytterligare en tredjedel, och privatpersoner resten.

Om jag flyttar min anställning till B, kan jag fakturera bolag A från bolag D? Det är i så fall en ytterligare anledning till att skapa bolag D.

Rörigt detta :)
Behöver verkligen hjälp och rådgivning!
Tack på förhand!

Re: Delägare i flera bolag - hur skall jag äga? Privat eller bolag? 16 nov 2014 22:28 #50539

 • krjh
 • krjh's Avatar
 • OFFLINE
 • Moderator
 • Inlägg: 630
 • Tack mottaget: 2
Hej,

Det är inte en helt enkel fråga att svara på. Om det är ett fåmansbolag där det finns höga löner, och du själv har en bra lön, så kan det vara bra att äga aktierna själv för att kunna ta del av löneunderlag på den ena K10an, och schablonregeln på den andra K10an. Om inte så skulle jag nog rekommendera att äga aktierna via ett holdingbolag. Men som sagt, man behöver hela bilden och alla siffror för att ge ett klockrent svar.

Du bör kunna fakturera för ditt arbete. Det ska inte vara några problem, om du vill välja det upplägget. Däremot så kan du inte fakturera styrelseuppdrag. För att få göra det så måste man vara "styrelseproffs" och om jag inte minns fel så visar rättsfallen att du måste fakturera minst 3 olika styrelseuppdrag för att kallas styrelseproffs.

Re: Delägare i flera bolag - hur skall jag äga? Privat eller bolag? 17 nov 2014 11:21 #50542

Jag kallar mig småföretagarexpert men det kanske är ett för starkt ord. Hur som helst hjälper jag till inför start av företag och ett år framåt. Jag satt tidigare i olika styrelser men har avveckat det.

Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Re: Delägare i flera bolag - hur skall jag äga? Privat eller bolag? 17 nov 2014 11:30 #50544

Hej och tack för snabbt svar!
Frågan är om jag kan fakturera bolag A från bolag D (mitt eget) samtidigt som jag bär lön från bolag B (som är dotterbolag till bolag A)

Bolag B kommer bara ha två löntagare inkl jag själv, utöver att köpa tjänster (timmar) från bolag A (som har ca 35 löntagare)

Mvh / Niklas

Re: Delägare i flera bolag - hur skall jag äga? Privat eller bolag? 17 nov 2014 19:57 #50549

 • krjh
 • krjh's Avatar
 • OFFLINE
 • Moderator
 • Inlägg: 630
 • Tack mottaget: 2
Hej,

Till att börja med så råder jag dig verkligen att träffa någon för att diskutera detta. Det kan kosta några kronor, men det är det verkligen värt för att få ett bra upplägg. Jag kan inte ge några exakta svar utan att träffas eller att ha alla fakta på bordet.

Vad är det du tänkt fakturera för tjänster till bolag A, om du har lön från bolag B? Rent spontant så kan det innebära vissa svårigheter.

Fördelen med att ha lön ha lön från bolag A är definitivt möjligheten till löneunderlag om du kan använda K10an där.

Välj kommun från listan