Bokföra Kreditfaktura

35
Hej alla på forumet!

Jag bokförde en leverantörsfaktura som verifikation D13 och bokförde sedan en leverantörsfaktura till efter den som nummer D14.
Jag ser nu att jag har angivit fel summa i verifikation D13 och kan inte ändra den. Det jag gjorde nu var att jag skapade en kreditfaktura som hamnade som verifikation D15.
Men vad ska jag använda som verifikation i min bokföringspärm på detta?
Hur går jag tillväga nu om jag ska bokföra fakturan på nytt?

Kommer samma faktura ha både D13 och D15 och även D16 (ny bokföringspost) som verifikationsnummer i min pärm nu?

Tack på förhand!
MVH// David
1009
206
Hej, Det stämmer att fakturan får 3 olika verifikat om du krediterar den första i sin helhet. Du använder fakturorna som verifikationer i pärmen.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
35
Tack för svar! Så det jag gör är att kopiera upp fakturan så jag får tre exemplar, sen skriver en kommentar på två av dem att den ena är krediterad osv? Med vänlig hälsning, David
1009
206
Nej, alltså det är ju 3 olika fakturor. Har du fakturerat nr1 på 300kr så blir ju kreditfakturan nr2 på -300kr och den nya fakturan nr3 på tex 400kr.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
35
Ja precis! Men eftersom att det är en leverantörsfaktura (alltså inte en faktura jag själv utfärdar) så har jag ju bara ett exemplar av den. Måste jag inte då kopiera upp den för att få fler exemplar? Eller vad ska annars användas som verifikationer på varje post? Tack på förhand! MVH/ David
2
Ja, du kan ta kopior på fakturan och använda de som verifikat. Mvh Patrik
1073
139
Känns lite som att göra en höna av en fjäder. När du märkte att leverantörsfakturan blivit felbokförd, borde du helt enkelt bokfört en ändringsverifikation som rättade till det hela. Som verifikationsunderlag skulle en utskrift av bokföringsordern (konteringsunderlaget) användas. Svårare än så behöver det inte vara.
1009
206
Ja, ursäkta. Jag missade att det var en leverantörsfaktura. Tur att det finns fler hjälpsamma här som kan rätta när det blir fel.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.