Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Pengar sparade på AB

Pengar sparade på AB 19 nov 2014 21:57 #50568

Hej,

Jag har två barndomsvänner som äger 50% av aktierna var i ett AB. Jag har nu börjat jobba som egenkonsult och fakturerar från mina vänners AB. Jag får ut en lön från AB:et osv. Alla pengar som jag drar in till företaget försvinner inte efter att lön, arbetsgivaravgifter, pension, försäkring etc är utbetalt, utan det blir alltid pengar kvar. Om jag har förstått det rätt så kommer dessa pengar att beskattas med bolagsskatt på 22% om de ligger kvar i företaget i slutet av räkenskapsåret.

Om vi nu säger att det finns 100 000 SEK kvar efter att bolagskatten är betald och jag skulle vilja testa en affärside som jag har genom att starta ett eget AB med detta sparade kapital. Mina vänner funderar nu på vilka olika sätt som de kan föra över "mina" sparade pengar till mitt egna AB?

Skulle mina vänner kunna starta ett dotterbolag som de sedan för över "mina" sparade pengar till genom ett koncernbidrag eller liknande och att jag sedan blir ägare av 100% av aktierna i dotterbolaget? Eller finns det några andra sätt att utföra detta på?

Tack så mycket på förhand för all hjälp som vi kan få! Vi är även tacksamma för tips om vart vi kan vända oss för att få ytterligare information om det skulle vara så att vi inte kan hjälp med allt här.

Mvh,
Mattias

Pengar sparade på AB 24 jan 2015 10:53 #50934

  • Jan-E O
  • Jan-E O's Avatar
  • OFFLINE
  • Mycket flitig postare
  • Inlägg: 337
  • Tack mottaget: 19
Intressant fråga. Skattetekniska frågor är alltid svåra att svara på. Inte ens revisorer verkar ha koll på ens en liten del. Hittade du någon lösning på det?

Min spontana idé är väl annars att låta pengarna ligga i bolaget tills du behöver dem. Sen startar du ett eget AB och fakturerar över dem. Alt starta ett AB direkt och börja fakturera.
 

Välj kommun från listan