Småbarnsförälder konsultar mot Luxemburg

2
Hej,

Jag står inför en situation där jag emellan två jobb (än så länge på obestämd tid men troligen ca 6 mån under 2015) behöver starta eget för att konsulta mot ett företag som administrativt sitter i Luxemburg. Jag kan tänka mig att det blir 200-300 tkr och att jag därutöver i framtiden - jämte ordinarie anställning - kommer att fakturera ca 50 tkr om året. Det kan då lika gärna röra sig om svenska bolag, om det nu spelar roll.

Jag är helt grön i det här och behöver hjälp.

Övrig kravställning är att jag som småbarnsförälder behöver kunna vabba och använda förskoleplats även under perioden jag är utan annat jobb. Jag avser att ta ut det mesta som lön men vill inte stänga dörrar för att även kunna spara en del. Vill även kunna investera i relevant utrustning, resor, etc.

Skulle kunna investera 50 tkr i AB men vet inte om det nödvändigtvis är den bästa företagsformen för mig?

Tack på förhand,
Per
34
3
Hej Per L, som jag ser det utifrån informationen du lämnat finns det ingen anledning att starta upp ett aktiebolag. Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket driver företagarsajten http://www.verksamt.se. Där hittar du information och e-tjänster. Bland annat kan du * registrera nytt företag hos Skatteverket och hos Bolagsverket (hos Bolagsverket endast nödvändigt om du vill skydda företagsnamnet) * ansöka om godkännande för F-skatt och FA-skatt (i ditt fall FA-skatt om du vill driva verksamheten jämte anställning) * skapa en affärsplan * ändra företagets uppgifter hos Bolagsverket * ändra företagets uppgifter hos Skatteverket * avveckla företaget. Tänk på att momsreglerna vid internationell tjänstehandel skiljer sig från de vanliga. Läs mer om dessa här: [url=http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/moms/momsvidhandelmedeulander/momsvidinternationelltjanstehandel.4.76a43be412206334b89800010696.html]Moms vid internationell tjänstehandel[/url] Vänd dig till en seriös redovisningsbyrå om det känns krångligt att komma igång. Återkom gärna här också om du har fler frågor!
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se
2
Tack Tommy! Jag fick även tag på en vän som tidigare har fakturerar luxemburg från sitt AB. Han menade på att det är rätt enkelt mha "reverse charge on vat" el. likn. Han var däremot osäker på om det gick att få med enskild firma. Har du eller någon annan här bättre koll? Det jag vill åt är egentligen om jag kan förkasta kravet på AB och i stället satsa på att snabbt sätta upp en enskild firma. Jag kan då börja fakturera och under tiden även anlita en firma som ser till att allt blir korrekt. Hälsningar, Per
34
3
Hej igen Per L, jag ser inga problem med att göra detta genom enskild firma. Dessutom bör det med den uppskattade omsättningen och beaktande av skatter, kostnader och smidighet vara mest fördelaktigt för dig att driva enskild firma. Lycka till!
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se
1472
246
Ja, huvudsaken är ju att du blir momsregistrerad, sen spelar det ingen roll vad du har för form av firma. När du sen fakturerar bolaget i Luxemburg så ska du inte lägga på nån moms på fakturorna, och man skriver dit nån text om att man tillämpar momsfrihet vid EU-handel. Sen ska du lämna en periodisk sammanställning till svenska skatteverket med jämna mellanrum, och där uppger du köparens momsnummer. Svenska skatteverket skickar sen de uppgifterna till Luxemburg så att dom kan kontrollera att köparen uppfyller sin del. Viktigt är att din momsregistrering är klar, eftersom det finns ett centralt EU-register över alla momsnummer, och där kollar man om den andre är ok. Din kund lär kolla dig, och du gör klokt i att kolla din kund.
34
3
Du ska även ange köparens VAT-nr på fakturan (dvs moms-nr). Det är som sagt lite mer att tänkta på när man ska fakturera utländska köpare och detta gäller oavsett din företagsform. Så du gör nog klokast i att ta hjälp av en kompetent redovisningsbyrå om du känner dig lite osäker. Lycka till!
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.