Aktieutdelning eller lön - fördel skatt

338
25
Kan någon vänlig själ förklara vilket som är skattemässigt fördelaktigt om jag låt säga har 100 000 kr som jag antingen kan ta som utdelning i mitt AB eller som löneuttag?
Aktieutdelning sker väl på vinst i bolaget, dvs efter bolagsskatt och sen skatt på det igen?
Lön får jag behålla i runda slängar 50%
Det skiljer alltså inte jättestora summor i detta läget?

Jag är införstådd med fördelar i form av lön vad gäller pension och sjukpenninggrundande inkomst. Många säger att det är smart att ta ut lön till gränsen för statlig skatt och sen ta aktieutdelning. Men frågan är ju hur stor del av dessa pengar som kommer att avsättas till min pension eller om jag gör bättre i att sänka min lön och sen spara eller investera i saker med pengar från aktieutdelning..

Hur går era tankar?
1468
246
Ja, det där är ju en fråga man får vid varje bokslut nästanpå.. :) Om vi räknar väldigt grovt och säger att du har en vinst på 130 000 i bolaget, så försvinner 30 000 i bolagsskatt, och sen tar du ut 100 000 i utdelning som du får betala 20% skatt på, så sammanlagt försvinner alltså 50 000. Om du istället använder dom 130 000 till lön, så försvinner ca 30 000 i arbetsgivaravgifter, och kvar blir en lön på 100 000 som ska beskattas. Och där beror det ju i sin tur på vilken nivå man ligger. Skulle det handla om en sammanlagd lön på 100 000, så har vi ju otroligt låga skatter tack vare jobbskatteavdragen, och du skulle nog kunna behålla minst 80 000. Således försvinner det i den nivån även här ca 50 000. men i högre löneklasser så blir det förstås mer skatt. Så under aktiv verksamhet ser jag inte så stora skillnader, utan rekommenderar mina kunder att spara kapitalet i bolaget och skatta fram det där. Då betalar man bolagsskatten medan man har en aktiv verksamhet som drar in pengar, och då blir det inte speciellt kännbart den dag man väljer att börja ta ut utdelning, eller lön som pensionär. Det är väl också alltfler skatteexperter som är inne på den linjen, att använda sitt bolag som en egen pensionsförsäkring. Då är du fri från politiska nycker och ständigt ändrade regler. Visst kan även reglerna kring utdelning ändras, eller nivåerna på skatterna som pensionär. Men det verkar inte vara riktigt samma sug efter att ändra just dom reglerna.
338
25
Tack för ett bra svar!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.