Fråga om "egen insättning", prel-skatt och reseersättning

2
Hej!
Har några frågor jag inte riktigt hittat svar på eller behöver bli mer klar över 🙂

Jag har en nystartad enskild firma och räknar med att kunna fakturera för ungefär 70.000kr i år (exkl moms).

Uppdragen kommer ske sporadiskt ungefär mellan Juni till September.
Jag har redan nu fört in utgifter jag haft detta och föregående år så för tillfället säger bokföringen att resultatet är på ca minus 30.000. Jag har en del inventarier som jag uppskattar vara värda 30.000 jag kommer föra över till företaget.
Detta tillsammans med reseersättningar, traktamenten och andra småutgifter kommer göra att resultatet kommer vara ungefär minus 70.000kr som ju är min uppskattade "vinst".

1. Kommer detta innebära att när jag har MINUS 60.000 på skuldkontot "egen insättning" och 70.000kr på kassakontot så kommer jag kunna plocka ut nästan alla pengar utan att betala skatt och egenavgifter?
Jag sitter ju med 70.000 på kontot men vinsten är ju nästan noll.

2. När jag börjar fakturera vill skatteverket att jag lämnar in uppskattning för preliminärskatt så jag får börjar betala f-skatt månadsvis. Hur skall jag göra här? Skall jag säga hur mycket jag tror jag kommer fakturera för, dvs 70.000 eller hur stor vinst(högst några tusenlappar) jag tror jag kommer få?

3. Hur mycket är reseersättningen och traktamentena(privat bil) värda i "rena pengar"? De 18.50/mil som jag minskar min beskattningsbara vinst med, kan man säga att de är värda ungefär hälften i rena pengar eftersom det är ungefär hälften av vinsten som går bort i skatt och egenavgifter?

Tacksam för svar 🙂
34
3
Hej Jonas Svensson, 1. Du kan plocka ut alla pengar men skattar och betalar egenavgifter för resultatet (Ingenting om resultatet är noll) privat som ägare av firman . En enskild firma är inte ett eget skattesubjekt. 2. Du ska fylla i uppskattat överskott i den preliminära inkomstdeklarationen. I ditt fall uppskattar du överskottet till noll första året och det är ok att göra så. Dock är du tvingad att driva verksamheten med vinstsyfte men du är inte tvingad att uppskatta att du gör vinst redan första året.
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se
1073
139
[quote="jonas svensson" post=50974] 3. Hur mycket är reseersättningen och traktamentena(privat bil) värda i "rena pengar"? De 18.50/mil som jag minskar min beskattningsbara vinst med, kan man säga att de är värda ungefär hälften i rena pengar eftersom det är ungefär hälften av vinsten som går bort i skatt och egenavgifter?[/quote] Ett generellt svar är att reseersättning och traktamenten är mer värde ju högre resultat du har i rörelsen tillsammans med övriga inkomster (t.ex. lön från anställning). Ett svar som gäller din nuvarande situation (förlust i rörelsen) är att de inte är värda någonting.
1472
246
Men dom kan väl bli i framtiden? Under förutsättning att man bokför dom i rörelsen och då det sättet skapar en större förlust som rullas framåt till den dag man börjar gå med vinst.
1073
139
Ja, så är det ju. Om det något år i framtiden blir så att totalen av alla årsresultat blir positivt då får alla års sammanlagda milersättningar och traktamenten effekten att de sänker det årets skatt för den enskilde näringsidkaren. Hur mycket skatten sänks beror på årets totalbild när det gäller samtliga inkomster av tjänst och näringsverksamhet. En vanlig missuppfattning när det gäller egna milersättningar och traktamenten som en företagare bokför i sin rörelse är att det blir rena skattefria pengar (på samma sätt som det är för en anställd att få dessa ersättningar från sin arbetsgivare). Så är inte fallet utan den effekt de får är att årets resultat sänks och därigenom även det årets skatt (ifall resultatet är positivt).
2
Åh tack alla ni som tagit er tid att svara på mina frågor. Nu är det mycket klarare! :) Jag kom på några frågor till igår när jag var på kundmöte och skulle fylla i körjournalen: Ponera att jag träffar en kund 20km från hemmet och sen kör hem igen. Bör jag då fylla i uppgifterna SKV rekommenderar som TVÅ resor? Alltså en ditresa på 20km med ärendet att ha kundmöte. Sen en ny rad där syftet bara är att ta mig hem?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.