Schablonavdrag/egenavgifter tas med vid inkomstdeklaration?

21
Hallå,

Fråga som slog mig nu efter bokslutstider, angående schablonavdrag - och den må vara helt grön:

Ingen ekonom i grunden, men mig veterligen sköter jag bokföringen by the book. Som egenföretagare (enskild firma) där jag uteslutande arbetar som frilansare med i princip endast en stor kund så lämnade jag i vanlig ordning in preliminär inkomstdeklaration där jag räknar ut mina intäkter, drar av 25% i enlighet med schablonavdraget, och skickar därefter in detta till SKV för att de ska göra sina beräkningar. Detta gjordes via verksamt.se.

Säg att mina upplupna intäkter totalt (inga reella kostnader finns medtagna, då allt sker online från hemmet) uppgår till 280 000 SEK för räkenskapsåret. Jag tog således 280 000 - 25% = 210 000 och skickade in via formuläret - därefter har det rullat på med månatliga skatteinbetalningar.

Fråga:

När jag sedermera lämnar in min inkomstdeklaration om x antal månader, är det då meningen att jag som egenföretagare ska dra av schablonavdraget/25% på nytt som en kostnad (avdragsgilla egenavgifter) i själva deklarationen, eller gör jag som jag tänkte från början, i.e: räknar ut mina totala intäkter (som nu uppgått till ca 50 000 mer, dvs ca 330 000 under räkenskapsåret), lämnar in till SKV så gör de sedan beräkningarna för detta schablonavdrag/reella egenavgifter, grundavdrag och allt övrigt för att sedan fastställa min slutliga skatt på nytt?
1470
246
Den preliminära deklarationen som du lämnat in är ju just preliminär, och bara till för att man ska få fram en siffra som du ska betala in månatligen. Den har ingen tyngd som deklaration sett. När du gör ditt bokslut så kör du NE-blanketten steg för steg, och om vi då säger att du kommer fram till 280 000 i resultat innan avdraget för egenavgifterna, så gör du ett schablonavdrag där på ca 25 % ( jag brukar köra på 23% då det numera ligger närmare sanningen). Slutbeloppet som du sen ska föra över till din deklaration blir alltså 280 000-25% = 210 000. Det är den summa som din vanliga skatt sen beräknas på. Vid nästa bokslut får du sen återföra det här schablonavdraget för egenavgifter som du gjorde nu, och istället dra av det faktiska beloppet som skatteverket fastställde i slutskattsedeln. Sen gör du ett nytt schablonavdrag. Och så där håller det på..
21
[quote="Ingvar Wogenius" post=51019]Den preliminära deklarationen som du lämnat in är ju just preliminär, och bara till för att man ska få fram en siffra som du ska betala in månatligen. Den har ingen tyngd som deklaration sett. När du gör ditt bokslut så kör du NE-blanketten steg för steg, och om vi då säger att du kommer fram till 280 000 i resultat innan avdraget för egenavgifterna, så gör du ett schablonavdrag där på ca 25 % ( jag brukar köra på 23% då det numera ligger närmare sanningen). Slutbeloppet som du sen ska föra över till din deklaration blir alltså 280 000-25% = 210 000. Det är den summa som din vanliga skatt sen beräknas på. Vid nästa bokslut får du sen återföra det här schablonavdraget för egenavgifter som du gjorde nu, och istället dra av det faktiska beloppet som skatteverket fastställde i slutskattsedeln. Sen gör du ett nytt schablonavdrag. Och så där håller det på..[/quote] Tack för input Ingvar. Att prel.dekl. är preliminär förstår jag givetvis. Min fråga, enklare uttryckt är alltså om jag ska göra schablonavdraget själv på mitt förenklade årsbokslut, eller om jag rapporterar in de faktiska total intäkter jag fått in under räkenskapsåret för att sedan SKV ska beräkna dessa? Jag fyllde i förenklat årsbokslut och där har jag bara noterat momsfria intäkter i R2 (enbart tjänstehandel med USA) utöver omsättningstillgångar, eget kapital och bokfört resultat i B9, B10 och R11. Har inte nyttjat NE utan blankett för förenklat årsbokslut, och således inte noterat R12-R23 som inte finns upptagna där. Hur ska det i så fall noteras på denna?
1470
246
Läste på lite snabbt nu, då jag själv aldrig sysslar med förenklade bokslut. Du är ju uppenbarligen inte klar än, utan måste fortsätta med NE-blanketten också. Skatteverket skriver ju såhär * sidan 1 på NE-blanketten är i stort sett likadan som det förenklade bokslutet, så det blir lätt att föra över siffrorna* ( vad skulle man då med den förenklade blanketten till, frågar jag mig ). Sen fortsätter ju då NE-blanketten med sidan 2, och det är i slutet av den du gör avdragen för egenavgifterna. Där finns även rutorna för periodiseringar, expansionsfond etc.
34
3
Det förenklade bokslutet ska fyllas i, signeras och sparas tillsammans med bokföringen och bokslutsunderlagen i 7 år. Själva bokslutet ska alltså inte skickas in. NE-blanketten fylls i och skickas in tillsammans med inkomstdeklarationen.
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se
34
3
[quote="Ingvar Wogenius" post=51024]Läste på lite snabbt nu, då jag själv aldrig sysslar med förenklade bokslut.[/quote] Ursäkta "off topic" men vill bara fråga, gör du vanliga årsbokslut för enskilda firmor istället för förenklade?
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se
21
[quote="Tommy Axbom - Soldi Ekonomi AB" post=51026]Det förenklade bokslutet ska fyllas i, signeras och sparas tillsammans med bokföringen och bokslutsunderlagen i 7 år. Själva bokslutet ska alltså inte skickas in. NE-blanketten fylls i och skickas in tillsammans med inkomstdeklarationen.[/quote] Tack för input Tommy. Förenklat bokslut har fyllts i signerats och sparats. Men NE-blanketten (som då är en mer utökad form där jag även anger skattejusteringar/nämnda avdrag för egenavgifter) fylls alltså i parallellt med inkomstdeklarationen (2 separata blanketter), vilka får sina siffror primärt från det förenklade bokslutet., om jag förstått det rätt? Deadline för inskick 4 maj.
34
3
Helt korrekt Rickard! :bravo
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se
1470
246
[quote="Tommy Axbom - Soldi Ekonomi AB" post=51027][quote="Ingvar Wogenius" post=51024]Läste på lite snabbt nu, då jag själv aldrig sysslar med förenklade bokslut.[/quote] Ursäkta "off topic" men vill bara fråga, gör du vanliga årsbokslut för enskilda firmor istället för förenklade?[/quote] Jag har nog aldrig riktigt sett i vad förenklingen ligger faktiskt, och vi har haft uppe det till diskussion på olika forum nu sen dom kom, och jag har hittills inte sett nån riktig förklaring på vad som är förenklat. Som vi såg här ovan, så måste ju ändå NE-blanketten fyllas i som vanligt, så jag ser det mest som ett dubbelt arbete att först fylla i en blankett om förenklat bokslut, och sen en gång till samma sak på deklarationen. Ett bokslut per definition består ju av en resultat- och balansräkning. Och dom tar man ju alltid fram ändå för att ha som underlag. Och därmed har man uppfyllt kraven på att göra ett bokslut. Att avsluta en bokföring utan att ta fram rapporterna, känns ju lite märkligt.. Hur ser du på det? Tillägg: För den som bokför förhand, skulle det ju kunna vara en bra grej, att bara föra över sina siffror till den förenklade blanketten.
34
3
[quote="Ingvar Wogenius" post=51044][quote="Tommy Axbom - Soldi Ekonomi AB" post=51027][quote="Ingvar Wogenius" post=51024]Läste på lite snabbt nu, då jag själv aldrig sysslar med förenklade bokslut.[/quote] Ursäkta "off topic" men vill bara fråga, gör du vanliga årsbokslut för enskilda firmor istället för förenklade?[/quote] Jag har nog aldrig riktigt sett i vad förenklingen ligger faktiskt, och vi har haft uppe det till diskussion på olika forum nu sen dom kom, och jag har hittills inte sett nån riktig förklaring på vad som är förenklat. Som vi såg här ovan, så måste ju ändå NE-blanketten fyllas i som vanligt, så jag ser det mest som ett dubbelt arbete att först fylla i en blankett om förenklat bokslut, och sen en gång till samma sak på deklarationen. Ett bokslut per definition består ju av en resultat- och balansräkning. Och dom tar man ju alltid fram ändå för att ha som underlag. Och därmed har man uppfyllt kraven på att göra ett bokslut. Att avsluta en bokföring utan att ta fram rapporterna, känns ju lite märkligt.. Hur ser du på det? Tillägg: För den som bokför förhand, skulle det ju kunna vara en bra grej, att bara föra över sina siffror till den förenklade blanketten.[/quote] Att upprätta inkomstdeklarationen och tillhörande näringsbilaga (NE-bilagan) är inte att upprätta årsbokslut. Jag tycker att det i bokföringslagens sjätte kapitel är ganska tydligt vad som gäller vid årsbokslut (se 3 § som gäller för de flesta enskilda firmor). Om man väljer att upprätta förenklat årsbokslut (förutsätter att man får enligt 6 kap. 3 § 2 st BFL) [u]ska[/u] det upprättas enligt god redovisningssed enligt 6 kap. 6 § 1 st BFL och för att uppfylla det kravet ska man följa Bokföringsnämndens vägledning BFNAR 2006:1 (K1).
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se
1470
246
Ja, jag förstår vad du menar, men tycker nog att de flesta punkterna uppfylls ganska enkelt när man sätter ihop bokslutspärmen. Har man dessutom ett bokslutsprogram så går det ju ännu enklare att välja den nivå man vill ha. Många punkter kan ju falla bort av sig självt om det t.ex inte finns några inventarier, och finns det inventarier så känns det rätt naturligt att göra en förteckning över dom och avskrivningarna. Som exempel. Man behöver ju inte överarbeta det hela heller. Men visst kan det väl i vissa fall finnas anledning att titta på en förenklad version. Men jag undrar ju i mitt stilla sinne hur många av de som skriver ihop ett förenklat bokslut, som har sneglat på BFNAR 2006:1.. Det är ju trots allt 25 sidor instruktioner..
34
3
[quote="Ingvar Wogenius" post=51056] Man behöver ju inte överarbeta det hela heller.[/quote] Nej, men man är skyldig att göra följande (sammanfattat) när man upprättar "vanligt" årsbokslut: Årsbokslutet ska innehålla en resultaträkning och en balansräkning. Till dessa ska det finnas tilläggsupplysningar. De tilläggsupplysningar som ska lämnas är: - Vilka redovisningsprinciper som använts för att värdera tillgångar, avsättningar och skulder, - hur värdet på varje post som redovisas som anläggningstillgång har beräknats, samt - hur stor del av de totala skulderna som förfaller till betalning senare än ett år efter balansdagen. En enskild näringsidkare ska även använda sig av årsredovisningslagens uppställningsschema för balans- och resultaträkningar. Men en enskild näringsidkare får använda sig av de förkortade balans- och resultaträkningarna. Bokslutet ska sparas underskrivet tillsammans med bokföringen i 7 år. [quote="Ingvar Wogenius" post=51056] Men visst kan det väl i vissa fall finnas anledning att titta på en förenklad version.[/quote] Jag håller inte med här utan tycker att det i de allra flesta fall inte är nödvändigt att göra "vanligt" årsbokslut. Förfarandet vid upprättande av förenklat årsbokslut är ju betydligt smidigare och enklare tack vare K1-reglerna.
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.