Frånt privatkonto till företagskonto (Bokföring)

8
1
Hej,
När jag först startade enskild firma använda jag mig av min privata bank konto för att ta emot betalningar och göra betalningar. Nu vill jag skaffa mig ett företagskonto.
Jag har bokfört affärshändelserna som jag gjorde med min privatkonto. Jag har använt konto 1930 även om jag har haft privat konto. Hur ska jag göra nu när jag har skaffat mig ett företagskonto? Hur gör jag med bokföringen då jag byter från privat till företagskonto?
1009
206
Hej, egentligen är ju ditt privata konto privat - och skulle bokföras som eget uttag / egen insättning. För att det ska bli tydligt att det är ett nytt konto skulle jag lägga upp ett nytt konto i bokföringen, tex 1931. Konto 1931 ska då spegla vad som finns på företagskontot.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
8
1
Jag ska bokföra om allt i ett nytt program. Kan jag använda konto 2018 då jag fick betalt och gjorde betalningar från mitt privatkonto. Och använda konto 1930 på mitt företagskonto då jag har skappat ett nytt bankkonto.
1009
206
Bokföra "om"? Är det förenligt med bokföringslagen?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
8
1
Det är ett nytt enskild firma. Jag har tidigare bokfört manuellt. Nu ska jag använda internet bokföring. Ska jag inte göra om rätt då jag hade använt mitt privatkonto tidigare? Eller ska jag fortsätta så som jag hade boktfört manuellt?
1009
206
Jag ska erkänna att jag inte undersökt frågan om att bokföra om, men utgår från att det inte är tillåtet. Vid byte från manuell till program skulle jag knappa in balanser/saldon på konton som ett IB så långt jag bokfört. Sedan fortsätta därifrån. Ev göra rättelser sedan i programmet om det behövs. Du spar givetvis den manuella bokföringen som vanligt. För om jag förstått rätt är det samma firma vi talar om, där du först bokfört manuellt och sedan ska bokföra vidare i program. Är det en helt ny firma som inte bokförts tidigare kan du givetvis starta på nytt i ett program.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.