Hjälp med att räkna ut soliditet

19
1
Jag har nyss betalat bort ett större lån. Om jag har fattat rätt så bör väl detta påverka soliditeten positivt. Behöver hjälp att räkna ut den som sagt.
1468
246
Eget kapital ( plus 78 % av eventuella obeskattade reserver) dividerat med balansomslutningen. Balansomslutningen är alla samlade tillgångar. Alltså samma summa som står även vid 'summa eget kapital + skulder'.
19
1
Jo..det har jag hittat på nätet. Jag bokade bort lånet från konto 2350 ( tror jag ) men det påverkar ju inte det egna kapitalet så soliditeten blir ju samma som innan...tror jag missar nåt här.
1468
246
Det beror ju på var pengarna kom från när du löste lånet. Har du tagit pengar från företagskontot, dvs övre halvan av balansräkningen, och löst bort ett lån med samma summa, så påverkas ingenting. Du har ju minskat båda sidor lika mycket. Enda sättet ( tror det är enda, lite seg i skallen nu ) att förändra bilden är att du sätter in egna pengar som aktieägartillskott och löser bort lånet. Då ökar det egna kapitalet och därmed soliditeten.
19
1
Förstår det du skriver. Men soliditet skall ju vara ett nyckeltal för hur stor del av tillgångarna som är finansierade med lån. Nu har verksamheten gått bra vilket genererat ett överskott på 1930......som jag använt för att lösa bort lånet. Borde inte soliditeten öka då?
1468
246
Om du plockar pengarna från 1930 och lägger på 2350 så påverkas inte soliditeten alls, eftersom du ju har minskat tillgångarna i samma omfattning. Däremot har den ju förbättrats i steget innan, vid bokslutet när du har bokat in det goda resultatet till eget kapital.
19
1
Tänkte lite längre nu...det resultat som byggts upp under året finns ju ännu bara som likvid på 1930. När jag betalar ut från 1930 till lånet påverkas ju inte resultatet.....men om jag lyckas behålla resultatet fram tills bokslutet kommer ju resultatet att påverka det egna kapitalet...eller? Edit..haha vi skrev på samma gång
1468
246
Hehe.. ja det blev visst så.. Ja, precis, det är resultaten som bygger upp det egna kapitalet och därmed soliditeten.
19
1
Fast i praktiken tycker jag att soliditeten borde ökat redan nu... i och med att jag betalt en stor del av lagret med pengar som inte är lånade. Men å andra sidan..bränner jag den upparbetade vinsten på resultatsänkande grejer och gör ett nollresultat vid bokslut står väl soliditeten kvar på samma?
1468
246
Så länge du bara flyttar pengar inom balansräkningen, så händer ingenting. Tar du ut 100 000 från företagskontot och köper prylar för 100 000 som du lägger i lagerkontot, då har du ju bara flyttat en tillgång från ett konto till ett annat. Det är när det kommer in summor från resultaträkningen som balanserna ändras, och därmed förhoppningsvis soliditeten. Och det enda tillfället då man 'kopplar ihop' balansräkningen och resultaträkningen är vid bokslut då konto 8999 är ett resultatkonto, och 2099 är ett balanskonto.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.