Bokföring i AB med liten aktivitet

6
Hej företagare,

Jag har startat ett AB som jag i år använt för att utföra ett par mindre konsultuppdrag där jag i huvudsak har skrivit programkod, och kommer fakturera ca 150.000 innan moms. Uppdragen har jag utfört hemma på kvällstid, och har inte medfört några egentliga kostnader då jag använt mina personliga datorer och servrar (jag har inte köpt in något till företaget). Så på kostnadssidan har jag inte några andra poster än bank och registreringsavgifter. Detta får ju till följd att i princip allt jag fakturerar blir vinst (som jag sedan planerar ta ut som utdelning) och måste skattas som sådan.

Jag har ytterst begränsad erfarenhet av bokföring, så min fråga är om man i min situation kan tjäna på att ta hjälp av en rådgivare/revisor trots att bokföring bara innehåller ett fåtal verifikationer. Kan en kunnig hitta andra kostnadsposter som är rimliga att föra in i bokföringen för att få lägre beskattning? Alla tips och rekommendationer mottages.

Hoppas jag gör mig förstådd, klargör gärna. Tusen tack!
1470
246
Ja, det där är en rätt vanlig fråga för konsulter, och egentligen är den ju angenäm om man ska vara helt ärlig. Det finns ju inte så mycket mer när man utför en tjänst, eftersom du säljer din kunskap. Men några saker kan man väl tycka är okej, och det är väl då i ditt fall t.ex datorn? Har du inte behov av en särskild dator du använder i jobbet? Bredband till den? Kanske skulle starta ett mobilabonnemang i företaget, för nog ringer du väl en del? Kontoret? Har du inrett en hörna hemma där du kan sitta ifred och jobba? Då får du betala marknadsmässig hyra till den som står för lokalen. Och marknadsmässig betyder då samma summa som det hade kostat dig att hyra ett kontor på din ort. Men sen är det väl stopp, och det du kan göra då är ju rent skattemässiga avsättningar genom t.ex periodiseringsfonder, för vem vet, om några år kanske du vill byta inriktning och gör en stor investering. Nu vet jag ju inte hur gammal du är, men tänk också alltid på möjligheten att skatta fram ett kapital som får stå kvar i bolaget. Kanske blir du intresserad av att placera pengarna på ett sätt så dom växer. För det är ju så att den enklaste pensionsförsäkringen du kan ha är ett färdigskattat kapital i ett eget AB. Där ska det mycket till för att politikerna ska kunna nalla på slantarna genom att ändra regler hela tiden. Den schablonmässiga utdelningen tickar ju på varje år med ca 150 000, så tar man inte ut något på 10 år har man plötsligt ett sparat utdelningsutrymme på 1,5 milj. Tänk också på att det är först när du ägt aktierna i ett helt kalenderår som du får ta utdelning. Startade du bolaget nu nyss blir det alltså först efter bokslutet 2016 du kan ta utdelning. Så nej, jag tycker inte du behöver ta hjälp av rådgivare i det här läget. Fråga runt som här t.ex, och det kan säkert bli fler som fyller på med råd.
1470
246
Det finns en sak som jag själv funderat över, och där gärna andra får komma med synpunkter. Jag tycker personligen det är konstigt om en person som lagt massor av tid och pengar på en bra utbildning och sen startar ett AB där h'n säljer kunskapen, inte på något sätt skulle kunna tillgodoräkna sig kostnaderna för utbildningen. T.ex genom att vid bolagsstarten sätta upp en summa som goodwill i bolaget, och som en insättning från ägaren. Men jag vet inte om det är hållbart ur skatteverkets synvinkel.
6
Tusen tack Ingvar för ett svar precis av den typ jag hoppats på. En god vän till mig nämnde "goodwill" i precis samma sammanhang som du, så det kanske kan vara värt att titta närmare på? Tack också för beskrivningen av fördelen med att låta den skattade vinsten stå kvar i bolaget. Kan det dock inte finnas risk för att beskattningsreglerna runt uttag av utdelningen kan försämras? Om den är 20% nu kanske den ökar om tio år? Tack igen!
1470
246
Jo, den risken finns ju förstås alltid, lite beroende på vad för några som sitter i regeringen.. Dock är det rätt många saker som skulle behöva göras om för att det ska bli oförmånligare att ta ut pengarna ur bolaget när man blir pensionär. Dels har man ju då utdelning. Sen är det billigare att ta ut lön som pensionär, eftersom avgifterna är lägre. Sen har du möjligheten att låta bolaget vara vilande i 5 år och sen plocka ut allt till 20% skatt. Avsättningar till direktpension är en intressant variant. Så att alla dessa saker skulle göras om ser jag som lite osannolikt, men visst kan det ske, och då kan vi nog säga gonatt till allt företagande i Sverige, för då har dom säkert ändrat en hel rad annat innan också. :) Det börjar ju redan nu, med den buketten skattehöjningar som levereras.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.