Hur beräknas vinstskatten?

3
Hej!
Jag har bara haft mitt företag i cirka 8 månader och har hittills inte haft så mycket anledning att fundera över vinstskatt/bolagsskatt om jag ska vara ärlig. Först nu kommer tankar på sådant.

Hur beräknar jag egentligen bolagsskatten? Jag trodde att ett företags vinst är vad företaget har kvar efter att alla kostnader och investeringar är gjorda i slutet av året. Men någon sa att bolagsskatten ska beräknas innan man gör avdrag för investeringar... Ska uppriktigt säga att jag inte hänger med här.

Hur definieras isåfall en investering?

Några saker jag gör i min verksamhet:
1. Bygger hemsidor, för det behöver jag köpa domännämn, skriva texter, eventuell köpa länkar.
2. Köper webtjänster som texter och webdesign
3. Träffar potentiella kunder i olika delar av Europa
4. Sitter framför en dator, så jag har köpt en dator och en ny mobil till företaget.

Om definitionen för en investering är något som ökar värdet på bolaget så är ju allt man gör i början av en verksamhet investeringar. Jag har inte tagit ut en krona ur bolaget än och har satt in cirka 160tkr i kapital för att täcka mina utgifter.

Är det någon som kan rekommendera någon bra litteratur i ämnet?

// Anders
1468
246
Nja, den personen var nog lite ute och cyklade, eller så har du missuppfattat. Skatten i ett bolag är egentligen väldigt enkel att räkna ut. Du tar alla intäkter minus alla utgifter och hamnar då på det som står på sista raden i resultaträkningen. Sen [u]lägger du till[/u] utgifter som inte är avdragsgilla. Tex vissa kostnader på Bolagsverket, viss representation etc. På den summa du nu har fått fram tar du 22 %, som då blir bolagets skatt. Det som krånglar till det lite är alltså att du har två olika resultat i bolaget. Dels det faktiska resultatet som står på sista raden i resultaträkningen ( och i årsredovisningen ), och dels ett skattemässigt resultat som är det man beräknar skatten på. Oftast ligger dom ju väldigt nära varandra, men har du t.ex en kostsam representation och är slarvig med att fylla i namn på dom du bjuder på mat, så kan det bli en hel del som inte är avdragsgillt där.
1009
206
Funderar på om personen pratade om anläggningstillgångar och likande. Att man inte kan direktavskriva dyrare inventarier. Har du köpt in utrustning som dator, skrivbord, maskiner, bilar etc som är lite dyrare? Bara tänka på att det ska skrivas av under flera år i så fall. Vet inte alls om det var vad personen syftar på, men det är ett område som inte alltid är så enkelt att förstå. Man tänker att "jag har köpt en bil för 250 00 kr, alltså har jag en kostnad på 250 000 kr som minskar resultatet".
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.