Fråga om löneuttag aktiebolag

19
1
Har varit ganska försiktig med löneuttag under året pga. av att företaget är relativt nystartat. Nu ser jag att jag kommer att ha resultat på sista raden. Har nyligen betalat av en större långfristig skuld så därför är likviditeten ganska låg, men inte så låg att jag inte klarar driften.

Skulle dock vilja plocka ut en större lön innan årsskiftet, jag kommer inte nå upp till brytpunkten för statlig skatt. Eftersom likviditeten är svag undrar jag om jag kan bokföra löneuttaget och direkt låna tillbaka pengarna in i bolaget igen? För att sedan plocka ut dem undan för undan senare.
1009
206
Ja, det går ju att göra. Jag tänker att du vill ha en registrerad inkomst under året (för sjukförsäkring mm) och då måste du "ta lön". Det jag brukar göra i liknande fall är att boka nettolönen mot 2893 Ägares avräkning istället för att betala ut lönen. Det blir motsvarande det du skriver, men att man hoppar över stegen att ta ut och därefter sätta in pengarna igen. Konto 2893 innebär att bolaget är skyldigt dig pengar som redan är skattade och som du kan plocka ut när det passar. Men tänk på att skatter och avgifter ska betalas när lönen bkoförs och inte när den plockas ut. Tänk också på att det påverkar resultatet. Och om du behöver lönen för sjukfärsäkring eller liknanade så kan man behöva bråka lite för att den ska gälla, beroende på vilken handläggare man får. (Normalt vill Försäkringskassan beräkna ersättningar på månadslöner, och har man bara lön en månad tycker de inte den ska räknas. Men normalt accepterar de även årslön.)
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
19
1
Ok, tack för svar. Det var ju ungefär så jag tänkte.
632
3
Hej, Ett tips: Om du inte tar ut pengarna och lånar in dem igen, se till att ha bevis på att lönebeskedet är upprättat innan årsskiftet. Skatteverket har gått på detta i vissa fall, och hävdat att man upprättat lönen efter årsskiftet. Då tappar man alla fördelar som lönen skulle ge.
19
1
Jag bokför ju löneuttaget med skatt och avgifter på december månad, det måste väl räcka?
632
3
Om du gör själva verifikationen i december så går det att se i behandlingshistoriken, och räcker gott och väl, även om skatteverket skulle vara på krigsstigen.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.