Hur bokföra ersatt söndrig/trasig vara för kund?

3
Hej, jag har ersatt en kund med en ny vara när varan gick sönder efter en dag.(Kläder)
Jag undrar nu hur jag bokför andra varan jag skickade? Jag gjorde en kreditfaktura, på själva varan utan frakt, och krediterade bank, men det känns inte rätt för jag har ju blivit av med en vara inte med pengar från banken.
Vet inte om jag är ute o cyklar nu, nybörjare på det här, men finns det ett bättre sätt?

Jag gjorde så här: (Kreditfaktura)
1930 kredit 231
2610 Debet 46,20
3010 Debet 184,80

Kan jag ta något annat konto än 1930 när jag ersätter kund med en vara?
Eller är det så det ska vara?

Tack på förhand!
Alexandra
1009
206
Om du inte betalat tillbaka något ska du inte röra konto 1930. För du gav väl en ny vara och då ger du ju inte tillbaka pengarna också.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
3
Hej Johan, tack för svaret. Jag vet inte om Du läste allt jag skrev, för jag undrar just om det finns ett bättre sätt än att ta från bank som ju inte har nåt med saken att göra men, vad göra när man inte vet vilket konto man ska ta det från? Men jag förlorar ju en vara så vart ska jag bokföra den mot, omvänd moms, omvänd försäljning men vilket är tredje kontot jag ska ta varan mot? Fick rådet att inte bokföra de alls, men är inte säker på det svaret. Jag vill göra mina kunder nöjda så jag väljer att ersätta dem med en ny vara, det blir alltså en förlust för mig av en vara, som har kostat mig att köpa in. Funderat på att ta lager 1400, men det var någon som sa att det fick man inte. Lite ställd. Vilket konto ska man ta? Det var min fråga. Tack på förhand! Mvh Alexandra
1073
139
Någon kreditfaktura ska du inte skapa och bokföra, den faktura du skickade till kunden gäller rimligen fortfarande efter att kunden fått en ersättningsvara, Det rätta är för tillfället att inte bokföra något alls, när du så småningom gör en lagerinventering (vanligtvis i slutet av året) så kommer effekten av den förlorade varan att komma in i bokföringen. Om du väldigt mycket vill bokföra den förlorade varan redan nu så är det i så fall genom att kreditera lagerkonto och debitera konto för förändring av lager.
3
Tack för svaret! Då väntar jag till slutet av året då jag gör inventeringen. Med Vänliga Hälsningar! Alexandra

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.