Egen bil egen firma - milersättningen

6
Hej!

Jag behöver hjälp med hur jag enklast gör detta:

Jag driver enskild firma och ska inom tjänsten använda min egna bil när jag utför en tjänst åt en kund,

Jag ska resa 80 mil och tänkte fakturera kunden 19 kr/mil.

Hur är det nu med skatt/moms? Ska timersättningen faktureras inklusive moms? Och vad är det som är skattefritt? Jag läser något om att man skattefritt får dra av 18:50 för egna utlägg av resor inom tjänsten, betyder det att jag nu fakturerar kunden inkl. moms, sedan gör avdrag igen på deklarationen? Gör det någon skillnad om jag fakturerar 18:50 istället för 19kr?

Jag är förvirrad.
1468
246
Du gör det vanliga misstaget och tänker ihop allt, och då blir det förvirrande.. :) Milersättningen som du tar av kunden är en sak. Den väljer du själv nivån på ( i samförstånd med kunden då ) och den är en post på fakturan som vilken post som helst. Nivån beror ju lite på vad du har för bil.. dom flesta tar nog 25 kr/mil, men det beror ju lite på vad kunden accepterar. Typ.. Arbete, timmar, 10 000 Resa 2 000 ---------------------------------- Summa 12 000 Moms 25% 3000 Att betala 15 000 Sen är då nästa steg att du får betala milersättning från din firma till dig privat, om du använder din privata bil för företagsärenden. Och den skattefria milersättningen är då alltså 18,50/mil. Det här gör man vanligen 1 gång per månad, eller en gång per år i samband med bokslutet. Och dom milen du då gör avdrag för måste ju inte nödvändigtvis vara samma antal mil som du fakturerat kunder. Du kan ju använda bilen till andra företagsärenden också.. åka till posten eller andra företagsrelaterade ärenden. För i så fall körjournal, så du kan visa att du faktiskt kört i firman. Säg då att du får ihop 1000 mil , då bokför du 18500 kr som ett avdrag på nåt resekonto i 58-gruppen och motkonto tar man vanligen 2018, egen insättning. Man betalar alltså vanligen inte ut några pengar fysiskt, men det är egentligen inget som hindrar att man betalar ut rena pengar ifall man håller sig inom den skattefria delen på 18,50. Du har ju dock privata kostnader som skatt och försäkring på bilen som ska betalas. Även bränslet ska ju då betalas privat. För att man ska klara sig under de här 18,50 vill det alltså till att ha en hyfsat bränslesnål och billig bil. Då blir det en bra affär för dig som privatperson.
6
Hej Ingvar och stort tack för ditt svar! Jag håller helt isär vad kunden betalar mig och vad jag bokför nu då. Men kommer såklart följfrågor. 1. Jag behöver väl inte specificera i bokföringen vad kunden betalat mig? Utan bara kort och gott vad fakturan på tjänsten blev? 2. Då jag körde 80 mil blir det 1 480 kr. Detta bokför jag alltså te x som Debet 58XX 1480 kr bilersättning, kredit 2018 Egna insättningar, och isf kan jag privat alltså använda dessa 1480 till att tanka bilen? 3. När jag nu tankade så använde jag 900. Kan jag ändå använda resterande 580 kronor privat? Tänker att då saknar jag ju kvitton, men det kanske inte måste bokföras mer än så? 4. Gäller samma sak med traktamente?
1468
246
1. nej, rent bokföringsmässigt kan du köra alltihop som försäljning av tjänst, eller vad det nu är du säljer. Dock kan det ju vara så när du blir lite mer van att du vill kunna läsa ut mer av din bokföring, och då kanske det är kul att veta hur mycket du egentligen fått för själva jobbet. Och då kan man ju bokföra den fakturerade reseersättningen på konto 3550. Mest aktuellt är detta om man säljer t.ex varor på postorder. Då delar man upp intäkten på vad som är frakt, emballage osv. Man vill ju kunna se vad man fick för själva prylen. 2. Om du tankat bilen med företagskortet så kan du ju ta upp det som ett eget uttag, ja, och nåt annat för pengarna som blev över.. Då kvittar du ju bort den egna insättningen och står på 'noll' igen. Nästan bra om det fattas kvitton, då riskerar du inte att 'råka' bokföra momsen på ett sånt uttag. 4. Principerna är desamma med traktamenten.
1069
139
När det gäller bilersättning från egen firma så skiljer det sig mot att få bilersättning som anställd från arbetsgivare. För den som är anställd hos extern arbetsgivare blir effekten att 18,50 per mil åker rakt ner i fickan. När det gäller bilersättning från egen firma blir effekten istället att beskattningsbart inkomstunderlag minskar med 18,50 per mil. Det innebär att skatten minskar för näringsidkaren beroende av dennes personliga marginalskatteläge, ifall den aktuella marginalskatten t.ex. är 50 %, så innebär det då att endast 9,25 per mil åker ner i fickan. Med andra ord är alltså bilåkande i tjänsten mindre fördelaktigt för företagare än för anställda.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.