Bokföra korttidsinventarie som anläggningstillgång

3
I ett exempel på sidan Bokföringstips bokförs en dator som en korttidsinventarie och en skattemässig direktavskrivning görs direkt, se under rubriken "Exempel: bokföra dator som är förbrukningsinventarie som tillgång (fakturametoden)" här.

I bokslutet görs sedan en avskrivning på en beräknad tid om 3 år, se under rubriken "Exempel: bokföra avskrivning på dator som är förbrukningsinventarie (bokslut)"

Frågan är om det här verkligen är korrekt? Den information jag hittar på andra håll gör gällande att om man behandlar något som en korttidsinventarie eller en inventarie av mindre värde och utnyttjar möjligheten till skattemässig direktavskrivning så ska den inventarien inte behandlas som en tillgång utan som en kostnad.

Det som gör mig extra fundersam är detta fall från 2003 där det verkar som om SKV underkänner exakt det här upplägget. Eller missar jag något?
1470
246
Ja, jag har också sett det där på bokföringstips, och varit tveksam till om det verkligen är rätt. Det bolaget i rättsfallet gjort är att man både velat äta kakan och ha den kvar. Dvs man har gjort en direktavskrivning skattemässigt i deklarationen, men i årsredovisningen har man bokfört datorerna som inventarier för att skriva av dom på tre år. Förmodligen för att skapa bättre siffror i bolaget. I Bokföringstips, så läggs iofs en parameter till, och det är återföringen av överavskrivningarna som görs de tre kommande åren. Och den delen framgår det inte riktigt om den finns med i rättsfallsexemplet. Men det var ju just en återföring av överavskrivningar som skatteverket beslutade om. Så man behöver nog gräva lite djupare i frågan.
3
Efter att ha läst själva rätttsfallet och funderat lite till så inser jag också att det bolaget hade ett litet annat tillvägagångssätt. Som jag tolkar det har man både bokföringsmässigt och skattemässigt skrivit av sina datorer på tre år. Detta är ju formellt felaktigt eftersom den skattemässiga avskrivningen inte får vara kortare än 5 år. Efter att företaget fått detta påpekat i första instans valde de att i sitt överklagande ha med ett andrahandsyrkande om att få göra en direktavskrivning på datorerna första året, detta yrkande gick dock inte heller igenom i [b]efterhand[/b] eftersom man redan gjort en räkenskapsenlig avskrivning. Min slutsats blir därför att om man gör som på bokföringstips redan från början så bör det vara tillåtet även om det är en lite ovanlig lösning att behandla korttidsinventarier som tillgångar. Själv vill jag dock gärna köra på denna lösning eftersom den i mitt tycke är mycket mer rättvisande och tydlig. En dator är ju definitivt värd något även år 2-3 och det är ju mer elegant att dessa tillgångar faktiskt synliggörs i balansräkningen och i bokföringen.
1009
206
Ja, det är ju en smaksak om man vill att det ska synas i balansräkningen. Dock visar det ju på inget sätt värdet av tillgångarna.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.