Förtydligande angående preliminär skatt

9
Jag pluggar heltid på universitet men har vid sidan av en enskild firma samt en vanlig anställning på ett deltidsjobb, i år är första året som jag behövt ansöka om preliminärskatt och blev relativt förvirrad av resultatet jag fick av skatteverket. Jag fyllde i att jag trodde att jag skulle tjäna 50000 kr från min vanliga anställning och 50000 kr i vinst i min enskild firma och fick då detta svar av skatteverket https://gyazo.com/5e2d8e442841764c209f452289da58bf att jag skulle betala in 22000 i preliminär skatt vilket kändes rimligt för hela summan då jag testade skatteverkets skattekalkylator för 2015 som sa 20000 skatt om jag tjänade 50k på egen firma och 50k på vanlig anställning. (resultat här) https://gyazo.com/76895e1751048b8627d9196d33eaa7b8

Det som fick mig att undra lite var det här med skattekonto, jag ska ju föra över 1800 i månaden till skattekontot och det får det ju att verka som att alla dessa skattepengar ska betalas från mitt företag och inte från min anställare (dem har ju alltid betalat in min skatt separat och jag har aldrig rört mitt skattekonto förut, kan inte heller se några transaktioner från dem där). Jag mailade då han som skickat beskedet och han sa att alla preliminär skatt endast avser min enskilda firma, jag tycker det låter väldigt konstigt då det skulle betyda nästan 50% skatt på dem där 50000 plus det vanliga 30% på vanliga lönen vilket är alldeles för högt, iallafall enligt skatteverkets egna kalkylator samt det jag läst på, det verkar inte vara för ens man tjänar typ 500000+ om året på egna firman som totalskatten börjar närma sig 50%.

Här är kalkylatorn jag använt: http://www.skatteverket.se/webdav/fi...kut15ink1.html

Kan han ha missförstått min fråga eller är det något jag missförstår här? (mailade tillbaka för att fråga igen men inte fått nåt svar) Sätter dem så hög preliminärskatt med flit även fast jag kommer få tillbaks nästan allt på skatteåterbäring?

Hoppas att min fråga går att förstå, annars så förtydligar jag gärna.
1468
246
Ja, den preliminärskatt som skatteverket skickar i ett sånt beslut gäller bara din enskilda verksamhet, dvs firman. Lite högt brukar dom hugga till, men runt 40% får du ju räkna med går till skatter av vinsten i firman. På den inkomsten betalar du ju både sociala avgifter och skatt själv, och allt är inräknat i prelskatten. ( Det är egentligen samma sak med skatterna på din anställning, men där betalar arbetsgivaren in arbetsgivaravgifterna, så dom ser du aldrig, utan tror att du bara betalar 30% i skatt, när det i själva verket är 60%. )
9
Jo jag förstår det men om man använder den kalkylatorn jag länkade så är det ju inte när man börjar tjäna så mkt på sin enskilda firma som ett heltidsjobb som man närmar sig 40-50% skatt på vinsten, det är det som förvirrar mig lite, tidigare år när jag tjänat typ 65000 på min vanliga anställning så har jag bara behövt skatta cirka 6000 på det (mindre än 10%). Dem kanske alltid räknar på cirka 40-50% skatt på enskilda firman vinster oavsett hur mycket man tjänar, måste ju dock leda till extremt stora summor i skatteåterbäring som dem måste dela ut till folk varje år.
1468
246
Jo, därför sätter man oftast noll som förväntad vinst när man registrerar sig för F-skatt. Då blir det ingen prel-skatt att betala, utan man får istället en liten restskatt i efterhand. Sen till år 2 så har man ju lite mer facit och kan sätta en relevant prel-skatt. Eftersom jag förmodar att du är ung, så har du dom låga egenavgifterna, dvs 23,69%. Och även om du sen bara hamnar på runt 10% i inkomstskatt så blir det ändå ca 34% sammanlagt. Tillägg: Jo, det kan bli mycket skatteåterbäring, men det är ju då pengar som staten lånar från företagarna till rätt låg ränta...
1069
139
Elliot, har du fått beslutet/inbetalningsplanen från skatteverket? Det du länkar till ser ut som en preliminär total skatteuträkning där hänsyn tas till de uppgifter du lämnat och skatteuträkningen ser väl rimlig ut. Den skatt avseende näringsresultatdelen de vill att du ska betala den 12:e varje månad ska ju rimligen ta hänsyn till att du uppgett att en del av inkomsten är från tjänst. Hur mycket du ska betala som preliminär F-skatt per månad ska ju framgå av beslutet och jag skulle bli förvånad om det verkligen visar 1.800 kr per betalningstillfälle.
9
Den första länken är en bild på pappret/beskeddet jag har fått direkt av skatteverket och den andra bilden är från skatteverkets kalkylator jag använde, det var det som fick mig att bli lite förvirrad då den visar cirka 20000 total skatt medan jag får 20000 prel-skatt på bara enskilda firmans vinster vilket är hälften. Det är 1800 kr per betalningstillfälle, det står så på mitt skattekonto också så jag antar att det måste vara bara för mig enskilda firma av någon orsak vilket känns lite mycket.
1069
139
OK, men har du fått ett papper från Skatteverket (Beslut Debiterad preliminärskatt) där det står: förfallodag 12 februari 2016 debiterat belopp 1 800 osv?
9
Japp det har jag fått: https://gyazo.com/db0d9abc8843a54f577ea8bf7730aefe
1468
246
Om du tycker det är för mycket så kan du alltid lämna in en ny preliminär deklaration. Antingen på nätet med E-leg, eller via blankett. Skriv då beräknat överskott till 15 000..
1069
139
Jag har tittat lite mer på den uträkning du fick från Skatteverket och i stora drag stämmer den bra utifrån lämnade uppgifter. Det finns ännu ingen möjlighet att göra en skatteuträkning på skatteverket.se för inkomstår 2016, men när jag la in uppgifterna i eFRedo så fick jag ungefär samma resultat. Det beräkningarna utgår ifrån är att [b]resultatet efter avdrag för egenavgifter[/b] är 50.000, det innebär ett [b]resultat av näringsverksamhet[/b] på ungefär 63.400 kr. Ifall du endast haft inkomst av tjänst under året skulle totala skatten blivit 3.733, det är det beloppet som i skatteuträkningen visas som "preliminär skatt". Totalt blir det alltså så att en inkomst av näringsverksamhet på 63.400 kr skulle innebära en ökad skatt på ca 22.000 (1.833 per månad) vilket stämmer bra med det beslut du fått. Ifall din uppskattning egentligen gällde att resultatet av näringsverksamhet skulle vara 50.000 skulle det innebära att resultatet efter avdrag för egenavgifter skulle bli 39.500. Det skulle resultera i en ökad skatt på 17.100 (1.425 per månad).
9
Uppskattar verkligen hjälpen! Om det är som du säger så låter 22000 i prel-skatt på 63400 mycket rimligare då det blir närmare 30% men jag tycker fortfarande det är lite förvirrande; om det inte vore för det du sa så hade det varit omöjligt att tyda att det man faktist fyller i som "överskott av näringsverksamhet" är *efter* egenavgifter, står inte under deras hjälptext. Som exempel när jag fyllde i mitt förenklade bokslut för några veckor sen så räknade jag bara utgifter gentemot inkomster för ruta R11 och tog inte några egenavgifter till hänsyn där (använde Zervants bokföring som räknade ut det automatiskt), så jag trodde att "överskott av enskild verksamhet" skulle vara densamma genom alla enkäter. Jag kommer troligtvis tjäna mer än 63000 kr ändå så jag har inga problem att betala prel-skatten, ställer mest alla dessa frågor då jag vill känna att jag har helt koll på allt kring mitt företag så att jag inte gör något fel och får betala för mycket skatt eller liknande. Så då betyder det alltså att jag endast ska betala cirka 3000 skatt på det jag tjänar från min anställning, där drar dem 30% oavsett så kommer få ett ganska stort överskott där, men jag antar att det kanske balanserar ut att jag exempelvis tjänar mer än vad jag sagt på min enskilda firma. Kort och gott; jag kommer skatta för mycket på min anställning och för lite på min enskilda firma så då borde det förhoppningvis räknas in i samma balans.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.