Första året. Bokslut, Momsdeklaration. Ordning? Mild panik...

14
Hej,

Jag startade enskild firma i Oktober 2014 med förlängt räkenskapsår till 31 Dec 2015 och använder kontantmetoden. Jag har valt att redovisa moms en gång per år.

Nu börjar det bli dags att klara av både bokslutet och momsdeklarationen men allt är nytt för mig och jag vet inte vad jag ska göra först!
Jag har köpt Björn Lundéns "Bokföring och Bokslut i Enskild Firma" men tycker ändå det är omöjligt att avgöra vad som ska göras först. Många detaljer förklaras bra i boken men jag har ändå svårt för en del övergripande steg och begrepp.
Förmodligen kan jag väl läsa mig till vad som behövs göras bara jag vet vad jag måste göra först.
26:e februari är det som gäller för momsen för mig.

Kan någon berätta vad jag måste göra mer övergripande i någon typ av enkel steg för steg, så kan jag förhoppningsvis läsa mig till detaljerna för varje steg?

Mvh,
Peter
14
Hm, ok. Nu när jag läser genom det praktiska bokslutsexemplet i BLs bok ser jag att momsdeklarationen sker samtidigt som man gör bokslutet i mitt fall med helårsredovisning... Det framgick inte direkt i någon steg-för-steg instruktion dock utan känns som om det nämns lite apropå inne i själva bokslutstexten. Nåja.
1069
139
Momsdeklarationen är inget du behöver ha panik med (inlämnas 26/2 om du gjort EU-affärer, annars 12/5), däremot ska du som del av årsavlutet för 2015 bokföra en momsedovisningsverifikation som samlar upp din moms- skuld/fordran antingen till momsredovisnings/momsfordran-konto eller eget kapital-konto. Du behöver även bokföra en årsavslutverifikation som konterar årets resultat mot eget kapital samt samlar ihop underkonton till eget kapital. En tredje aktivitet är att skriva ut ett förenklat bokslut som ska lagras tillsammans med bokföringen. När du har gjort ovanstående kan du börja fundera på deklarationen (moms och inkomst), där du kan styra din totala skatt genom att göra avsättningar till periodiseringsfonder m.m. Du har fram till början av maj på dig att utföra dessa saker.
1009
206
Sedan kan jag väl tycka att, om du inte känner dig säker på vad du gör, kanske du ska ta hjälp av någon som kan. Åtminstonde nu vid bokslut/deklaration. Kanske det visar sig att det var enklare än du trodde, och då kanske du kan göra det själv från nästa år. Men du bör vara medveten om riskerna med att fastna i Skatteverkets klor, och då spelar det ingen roll att man gjort sitt bästa och inte menat att fuska. Det är inte roligt att skrämmas, men många verkar inte förstå allvaret i det val man gör. Och att programmet säger att bokföringen balanserar innebär ju inte på något sätt att det man knappat in i övrigt är rätt.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.