Avdrag i Aktiebolag

2
Hej,

Jag har ett nystartat aktiebolag och har lite funderingar kring skatt och avdrag. Jag hade enskild firma i ca 6 månader men gick sedan över till aktiebolag. Det jag undrar över är hur avdragsgilla kostnader fungerar i ett aktiebolag. Exempelvis hur bokför man utlägg för SL-kort och exempelvis gymkort? dessa är ju personliga, bokför jag dessa som en utgift för företaget?. Nu är jag den enda anställda och ägaren så hur bokför jag den kostnaden? Måste jag lägga in exempelvis SL utgiften på min lönespecifikation?
Sen undrar jag också hur avdragen påverkar skatten i bolaget? alltså påverkar den bolagsskatten eller påverkar den min privata skatt? jag rör nog ihop det lite...
jag har lämnat in en preliminär inkomstdeklaration och nolltaxerar detta år för att ta ut vinst i aktieutdelning istället för att betala bolagsskatt löpande under året.
Alltså på vilket sätt gynnar avdragen mitt företag, det måste synas på bolagsskatten eller?

Tack för all hjälp! lite förvirrad.. haha

Hälsningar Jimmy
1073
139
Du betraktas som anställd trots att du är ägare, så avdragsgilla kostnader som rör dig personligen (gymkort bör t.ex. vara en sådan) bokförs som personalkostnad med lämpligt konto. Du behöver inte lägga in kostnader på lönespec.. Avdragsgilla kostnader innebär att resultatet blir lägre än vad det annars skulle blivit och de innebär då även att bolagsskatten blir lägre. Sen finns det även ej avdragsgilla kostnader som även de påverkar resultatet, dock med skillnaden att de inte påverkar bolagsskatten.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.