Bokföring av personalkostnader

2
Hej,
Om jag ska bokföra exempelvis ett SL-kort som är en personalförmån ska jag då bokföra det under ett konto för personalförmån? Och vilket konto då?
Och måste jag då lägga in det på personens lönespecifikation då det är en skattepliktig förmån? Sen avdragsgilla kostnader som typ kostnader för hemsida och dataprogram till företaget (ingen personalförmån) bokför jag väll som vanligt under ett relevant konto för respektive avdrag?

Tack för all hjälp!

Hälsningar Jimmy
3
Hej, t ex konto 7389 kan inköpskostnaden för SL-kortet bokföras på (ingen ingående moms får lyftas). Sen är inköpspriset inklusive moms underlag för arbetsgivaravgifter och preliminärskatteavdrag så det bästa är att hantera förmånen i samband med lönen och har man ett löneprogram kan därmed arbetsgivaravgifter och preliminärskatt beräknas och programmet kan göra ett underlag för bokföringen utifrån det. Annars – om man inte har ett program - måste man själv lägga till förmånsvärdet till lönen när man gör beräkningarna samt bokföra in ökningen av arbetsgivaravgifterna och preliminärskatteavdraget. Sista frågan – japp, t ex 5420 för programvaror.
www.blinfo.se
1472
246
Om det är en skattepliktig förmån får man väl dock inte glömma att motkontera den på 7399, så det inte blir ett rent avdrag i företaget. Summan är ju mest till för att vara en grund till skatteberäkningen.
3
Men detta gäller vad jag förstår en anställd som får en löneförmån. I så fall är den kostnaden avdragsgill, precis som vi svarat. Och att man dessutom ska betala arbetsgivaravgifter beräknat på förmånsvärdet (och betala in ett skatteavdrag om det finns en kontantlön att göra skatteavdrag från – därav hänvisningen till löneprogram och hanteringen där). Någon korrigering ska då inte göras av kostnaden alltså.

Tillägg av admin: Mer om bokföring av lön, personalkostnader
www.blinfo.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.