Sålt varor men ej fått faktura

3
Hur bokför man när man sålt varor men inte fått fakturan och man får inte fakturan fören året där på?
1069
139
Om du har sålt varor är det väl du själv som utfärdat fakturan? Jag antar att du tillämpar kontantmetoden (bokför intäkt först när du får betalt). Då ska du i det här fallet under gällande år bokföra som du brukar vid en inbetalning av intäkt fast med den skillnaden att du debiterar kundfordringskonto, när du sen får betalt under nästa år krediterar du kundfordringskonto och debiterar det konto som inbetalningen hamnar på.
3
Nej jag har sålt varor som jag fått av annan leverantör men inte fått någon faktura av dom ännu... och får inte fakturan fören nästa år
1069
139
OK, det var ju en variant... Hur som helst ska du särskilja på inköp av varor och försäljning av varor. Det du utan tvekan har gjort är försäljning av varor, det ska du bokföra i vanlig ordning som intäkt. När det gäller kostnaden för varor så har ju det egentligen inte inträffat någon sådan eftersom du inte blivit fakturerad för de aktuella varorna. Du skulle med andra ord inte behöva bokföra detta under aktuellt år. Det jag kan misstänka är att du tycker att du då får ett alldeles för positivt resultat under aktuellt året och därmed åker på en hög skatt. För att komma från det bör du kreditbokföra någon form av skuld till leverantör som du debetbokför på t.ex. ett 8-konto. Du bör väl dock för det här ha någon form av skriftligt underlag som visar vilket belopp det gäller.
3
ok .. tack för ditt svar det stämmer skatten blir lite för hög .. får göra som du säger och bokföra en skuld så löser det sig ..

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.