Schablonavdrag deklaration enskild firma

9
Hej, håller på att kollar på deklarationen för min enskilda firma just nu, det är första året jag deklarerar för en firma då jag startade enskilda firma förra året.

Det jag är lite förvirrad över är schablonavdraget, jag lärde mig ganska nyligen om det och när jag skickade in preliminär inkomstdeklaration för i år så använde jag det för att få ut hur mycket de skulle räkna ut min preliminärskatt på men förra året hade jag så lite vinst att jag inte hade någon preliminärskatt. Jag fyllde i det förenklade bokslutet 2 månader sen med ett överskott på 4056kr och nu när jag ska fylla i NE bilagan så förde den över det automatiskt och det fanns en ruta som det står "Beräkna och utnyttja maximalt avdrag för egenavgifter eller särskild löneskatt" och när jag klickade i den så drog den bort cirka 600 av överskottet och enligt hjälptexten så är detta typ samma slags avdrag som jag gjorde för min preliminära inkomstdeklaration om jag förstått rätt.

Jag undrar helt enkelt om det stämmer att man ska göra det här avdraget i deklarationen, jag tycker det känns lite konstigt att bokföra 4056 i vinst i år men sen blir överskottet i NE-bilagan mindre än det jag bokfört (3408) på grund av den där uträkningen men det kanske ska vara så? Hela schablonavdragsgrejen tycker jag är rätt flummig... önskade att man bara kunde bokföra/deklarera sin vinst och sen räknar dem ut på det själva istället...
1470
246
Avdraget finns där för att du inte ska betala skatt på dina egenavgifter.. Det skulle bli skatt på skatt, vilket iofs är rätt populärt, men just i detta fallet slipper man. Så därför gör man ett schablonavdrag på ca 24-25% ( eller lägre om du är ung/gammal) för det är den summan det kommer att bli i egenavgifter. På ett ungefär. Nästa år får du sen återföra schablonavdraget och istället dra av det faktiska beloppet som sen fastställdes, och sen gör du ett nytt schablonavdrag.. osv..
9
Tackar för svaret, tror jag förstår lite bättre vad schablonavdraget är till för nu, hittade även den här: http://mralek.se/post/42279934779/hur-fungerar-egenavgifter-och-schablonavdrag som faktist visar ett exempel över 2 års tid och då vart det lite mer klart. Jag antar då att dessa 25% (eller mindre i mitt fall då jag är yngre) inte ska ses som vinst-pengar (eller lön) utan ska ligga kvar i företaget tills nästa år eller liknande.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.