enskilt firma boka moms på 2650 eller som eget uttag?

3
Hej!
Jag driver enskilt Firma, har ett bokföringsprogram. När jag gör en momsrapport, så bokför mitt bokföringsprogramm momsen automatiskt på 2650, redovisningskonto för moms. När jag sedan betalar momsen till skatteverket, bokar jag själv bort beloppet från 2650.

Nu läste jag att man i enskilt Firma ska bokföra det som egna uttag, eftersom man som "Privatperson" betalar in momsen. Stämmer det eller blandar jag ihop något???


En fråga till: Om jag betalar en avgift i december, men avgiften avser året därpå (T.ex. en försäkring eller webbdomän), så hör ju det beloppet egentligen till året därpå. Var ska jag bokföra det?¨

Är helt förvirrad just nu, tacksam för hjälp! :unsure:
1470
246
Förr gjorde man så ifall man deklarerade momsen i inkomstdeklarationen, så bokfördes det som en privat händelse med egna uttag/insättningar. Men sen ett par år tillbaka så är den möjligheten borttagen och man deklarerar ju alltid moms i en separat deklaration, och därmed är det helt en företagshändelse, och om det är en skuld så bokas den på 2650 över bokslutet, och sen bokas den bort när man betalar in momsen. Om avgifterna håller sig under ca 5000 så behöver du inte bry dig om att dom är betalda i december och avser året därpå. Det jämnar ju ändå ut sig eftersom du i stort sett varje år gör ungefär samma betalning på samma sätt. Om det är en större summa och man vill vara noga så ska det annars bokföras som en upplupen kostnad, dvs en fordring. Du har ju teoretiskt sett en fordran på den du betalat till.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.