Bokföra parkeringsavgift parkeringsbiljett

Anonym
Hej! Har precis börjat på ett litet företag och ska fixa bokföringen har några frågor!


1. Om man betalar parkering och bussbiljetter med firma kortet, måste man då spara biljetterna till redovisningen eller kan man redovisa detta ändå utifrån månadsutdraget? Den gamla redovisningsbyrån har inte begärt det ??


2. Utbildad för ganska många år sedan och bokföringen känns mera modern idag, den är uppdelad i leverantörsfakturor, kundfakturor, kundbetalningar lev. betalningar, vad vinner man på detta? Så fick ju inte jag lära är det värt att lära om??

Och vilket konto är lämpligt att bokföra under?
1009
206
Hej, Angående fråga 2, så har ju bokföringen alltid innehållit de poster du tar upp. Frågan är väl om man behöver olika verifikationsserier för dem. Och svaret är att det är en smaksak. Man klarar sig ofta gott på en verifikationsserie, men sedan beror det lite på hur mycket material man har och att det ibland kan vara enklare att dela upp. Ett exempel kan vara om du har lite material och får/vill bokföra en gång per år. Samtidigt gör du fakturor till kund i samma program. Fakturorna får då ver A1-A25 från januari till december. Sedan bokför du leverantörsfakturor, kvitton mm som får ver A26- och börjar om på januari. Där kan det vara lämpligt att använda en ny serie B.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
28
2
Ang fråga 1. Om företaget får en månadsfaktura för betalningar gjorda med företagskortet med momsspecifikation per transaktion så behöver inte originalkvitton sparas. I annat fall ska dessa sparas och bokföras post för post.

Hur du bokför parkeringsavgiften:
Du kan välja ex 5890 övriga resekostnader eller 6991 övriga kostnader om det är väldigt lite pengar det handlar om. Övriga bilkostnader är väl inte det aldra lämpligaste valet om man inte har någon bil men egentligen spelar det inte så stor roll var det hamnar. Du kan ju också skapa ett nytt konto bara för parkering om du skulle vilja det. Mer om bokföring av bilkostnader.
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online
1009
206
Ett förtydligande till fråga 1. Får du orginalkvitto ska det sparas. Utgå från det. Gällande parkering så kan reseräkning eller annan förklaring till kostnaden användas ifall kvitto inte erhålles. Då är bra med tex kontoutdraget/fakturan som underlag.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.