Hur bokför jag privata utlägg för företaget

8
Hej, om jag gjort privata utlägg för mitt aktiebolag, kan jag helt enkelt kompensera mig själv med motsvarande belopp från aktiebolaget? Om ja, hur bör jag bokföra det?
1069
139
Om du har ett kvitto för utlägg på 100 kr bokför du det enligt: Debet Kostnadskonto..............................................................80 kr Debet Ingående moms...........................................................20 kr Kredit Bankkonto alt Skuldkonto till dig själv........100 kr
8
Stort tack!
1
Jag brukar "låtsas" att Kassan (konto 1910) ligger i min egen plånbok (handkassa). Varje utlägg jag gör krediteras på Kassan. Vid årets slut ligger oftast Kassan rejält på minus. Då gör jag en utbetalning från Bankkontot (konto 1940) till mitt privata konto, så att kassan ligger på plus inför bokslutet.
www.contexor.se
1468
246
Ja, det är det nog flera som gör, men egentligen är det inte riktigt rätt. Kassan är ett tillgångskonto, och ska dessutom motsvaras av fysiska pengar man har liggande. Och dom kan ju aldrig gå under noll. Är pengarna slut så är dom.. Så det korrekta är att bokföra det på ett skuldkonto, då det är en skuld bolaget har till dig. Och det vanligaste kontot är då 2893.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.