Bedriva "hobbyverksamhet" i aktiebolag med kapital

1
Hej medlemmar,

Om jag har ett aktiebolag, som hittills bara ägt och förvaltat värdepapper, finns det några hinder eller andra saker att tänka på om jag vill ändra verksamheten så att jag kan bedriva "hobbyverksamhet", t.ex. utveckling av programvaror/appar? Dvs. min verksamhet drivs utan anställda och löner och utan något vinstintresse i närtid.

På så sätt skulle jag kunna finansiera denna verksamhet (datorutrustning, programvaror, etc.) med kapitalet i mitt aktiebolag utan att behöva ta ut pengar som inkomst av kapital och bekosta det privat.

Hoppas ni förstår min fråga.

/Mikael
1009
206
Hej, Det står ju dig fritt att ändra verksamhet i ditt bolag. Möjligen bör du ändra bolagets registrerade verksamhet då. Åtminstonde i teorin kan man tänka sig att du behöver registrera den nya verksmaheten för att kostnader för denne ska vara avdragsgill (jag har dock inte sett något verkligt fall där detta lett till problem). Vad du bör tänka på är din hantering av moms i framtiden. Värdepappershandel är väl momsfri, medan apputveckling är momspliktig. Då kommer du att ha blandad moms, dvs vissa kostnader ej avdragsgilla, vissa helt avdragsgilla och vissa som måste proportioneras. Inget problem när man kommit in i det. En sista punkt att fundera över är om du vill ha andelarna i bolaget som okvalificerade, då bör du istället starta nya verksamheten i nytt bolag.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.