Schablonavdrag kontor i hemmet samt arbetsresor

9
Har drivit en enskild firma i lite mer än ett år nu men har inte gjort några som helst avdrag för varken kontor i hemmet eller arbetsresor då jag inte förstått exakt hur dessa bokförs och hanteras ekonomiskt, tänkte se om någon kan försöka förtydliga det lite!

Jag såg att jag exempelvis kan få 4000kr i schablonavdrag för kontor i hemmet, men hur exakt bokförs detta? Om jag fyller i det i nästa års deklaration får jag ju 4000kr mindre i vinst, kan jag då ta ut 4000kr till mitt personliga konto och bokföra som en utgift?

Angående resor så har jag varit utomlands med saker relaterade till min enskilda firma 4 gånger i år vilket har lett till högre kostnader för exempelvis mat, taxi osv i de länderna (flyg och hotell har jag fått betalt) och jag har alltid betalat sådant med min privata pengar, kan jag få ut traktamente eller liknande för detta eller dra av exempelvis taxi-kostnader direkt på företaget?

All hjälp uppskattas.
1073
139
Schablonavdraget bokförs som lokalkostnad och arbetsresor som rör verksamheten bokförs som resekostnad. Huruvida du tar ut 4000 kr eller låter dem ligga kvar i verksamheten har ingen skattemässig betydelse, det som händer när en kostnad bokförs är att vinsten blir lägre än vad den varit annars och därmed blir även skatten lägre.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.