Vilken bolagsform ska jag välja till företaget?

1
Har tänkt att bedriva uthyrning av husvagnar/husbilar och har just nu 8 st husvagnar som införskaffades som privatperson. Vet inte vilken bolagsform jag ska starta, men hjälp mig utifrån dessa förutsättningar:

-Har anställning nu med en årsinkomst ca 450 000kr, och ska fortsätta vara anställd samtidigt som jag ska bedriva mitt företag.
- Har inte tänkt plocka någon lön från bolaget.
- Sen jag köpt in husvagnarna som privatperson, hur blir det då med att ta in dem i bolaget? Vid en ev. försäljning av en eller två vagnar får jag väl skatta för den försäljningen trots att jag köpt in vagnarna som privatperson och inte dragit av moms etc...
- Hur fungerar det med att ta in husvagnarna i företaget?
- Om jag väljer ett AB som jag just nu ser som mest lönsamt då jag har en anställning, kan jag då bara plocka en utdelning 22% varje år?

Har inga problem med att lägga in 50 000kr som det kostar att "starta" AB. Har god ekonomi privat!

Min stora fråga är och det mest problematiska egentligen är hur jag gör med vagnarna som jag äger som privatperson och ska föra över till mitt företag.?

Hoppas ni kan ge mig lite input och tips gällande dessa förutsättningar ovan.
1009
206
Hej, Det finns ju olika aspekter att tänka på när man väljer företagsform. En är att det kostar att starta AB, men det är tydligen inget problem. Ett annat är hur man tar ut vinst. Ska du ha kvar din anställning och den lönen du skriver är det skattemässigt förmånligt att starta AB och enbart ta utdelning. Då kan man tänka sig att bara ta gränsbeloppet enligt förenklingsregeln, som då beskattas med 20%. I övrigt är ju AB en bra form att spara vinster i för att plocka ut senare. Angående husvagnarna du äger privat så finns det möjlighet att AB köper in de från dig till marknadsvärde. Då behövs en trovärdig värdering. Annars bör de gå sälja via firman ändå, så att firman förmedlar de husvagnarna (men då bör man ha ett avtal hur rättigheter och skyldigheter fördelas och vilken provision som ska tas). Vilket som är bäst tål att funderas på.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1468
246
Om husvagnarna är inköpta som privatperson, och inte dragits av nåt för, så ska dom ju gå att sälja in till bolaget utan att skatta nåt för det. Säljer man en husvagn på Blocket, så skattar man ju inget för det. Då får du en fordran på bolaget, som sen kan plockas ut när bolaget har sålt vagnarna. Bolaget får göra avdrag för inköpet från dig, och behöver sen bara skatta för eventuell vinst som uppstår när vagnarna säljs. Men, som Johan säger, dom måste värderas trovärdigt vid insäljningen till bolaget. Du kan inte sälja in en vagn för 500' och sen sälja den för 200' och hävda att det var en oväntad förlust.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.