Intern represetation i enmansbolag.

Stefan
Hejsan!

Jag har ett för året nystartat aktiebolag, där jag är ensam ägare och styrelseledamot och min fru är suppleant i styrelsen. Det är inga anställda.

Naturligtvis vill jag utnyttja möjligheten att ta kostnader i bolaget istället för med privata medel när så är tillåtet, men jag tycker det är svårt att få klarhet i vad som gäller avseende intern representation, särskilt i enmansbolag.

Överallt talas det om vad som är avdragsgillt, men nästan aldrig vilka kostnader som är okej att ta på bolaget, avdragsgiltigt eller inte. Även om en kostnad inte är avdragsgill är den ju intressant att ta som en kostnad i bolaget, så länge den inte ska beskattas som förmån.

Jag har försökt koka ner mina funderingar ett par konkreta frågor som jag hoppas någon kan ge svar på.

Generellt har jag uppfattat det som att ett företag kan bjuda sina anställda på två avdragsgilla personalaktiviteter per år, där även den anställdas familjer har rätt att medverka utan att förmånsbeskattas, utan att direkt samband med verksamheten krävs. Vilken möjlighet har jag att utnyttja detta?

Eftersom jag och min fru träffas varje dag diskuterar vi frågor rörande företaget löpande, men ibland blir det mer planerad avsatt tid - skulle vi då i samband med det kunna göra ett restaurangbesök och ta kostnaden som intern representation?

Tack på förhand,
/Stefan
1468
246
Kan och kan.. Det är väl inte omöjligt att sätta det som en icke avdragsgill intern representation, under förutsättning att mötet inte har en 'privat natur' som skatteverket säger, och att det har en klart syfte att utveckla och skapa bra affärer för bolaget. Känner man att man har extremt bra på fötterna och uppfyller ovanstående så kanske man kan våga sig på att dra av de 2x90 kr + 28 kr i moms som det är frågan om.. Och så resten som ej avdragsgillt. Men det är ju inte så att du kan ta med frugan på restaurang en gång i veckan och kalla det för representation, nej. Själv tycker jag det är onödigt att dra på sig skatteverkets eventuella uppmärksamhet på såna här extremt små pengar. Bättre att lägga mödan på att utveckla sitt bolag och faktiskt göra bra affärer.
Stefan
Tack för svar! Ja, det kan ju uppfattas som futtigt att prata om att ta restaurangbesök på bolaget - med i det fallet var det väl mer principen jag var ute efter. I ett större bolag kan jag tänka mig att det är ganska vanligt att man har viss intern representation i form av restaurangbesök någon gång ibland, och jag undrar kanske mer om det är skillnad i mitt fall, med ett enmansbolag. Primärt var det väl mer att ta kostnaden för en personalaktivitet på bolaget som vore intressant. Ett bolag med ett antal anställda skulle exempelvis kunna bjuda sina anställda med familjer till Kolmården över en helg. Om det skulle det vara helt legitimt även för mig ser jag ingen anledning till att inte utnyttja det. Utveckla mitt bolag hinner jag också :) /Stefan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.