Frågetecken kring försäljning bil till eget AB

Anonym
Hej!

Läs HELA texten så ni är med i matchen 🙂

Har ett nystartat AB som rullar som tåget, det jag har funderingar på är om det är möjligt att sälja min privata bil (som jag köpte för 2 månader sedan för ca 55 000:- inkl moms) till företaget för samma belopp eller några tusenlappar lägre (då den värderades till detta för 2 månader sedan), för att därefter ha den som förmånsbil?
Företaget har dessa pengar "kontant" så det är inga konstigheter på så vis

Anledning till att jag önskar denna lösning är för att förmånsvärdet landar på ca 3500:-/månad (vilket ger skatt på ca 2 000:- vilket är billigare än om jag själv skulle göra följande🙂 MEN jag behöver nya vinterdäck och bilen behöver repareras för kanske uppemot 15 000:-. Detta gör att jag beräknat kostnaderna för bilen till definitivt mycket lägre under en halvårsperiod framåt om företaget äger den och betalar allt detta än om jag själv betalar med skattad lön.

Det jag då undrar är om denna manöver är korrekt lagmässigt (jag gör allt "by the book") och hur det i så fall ska bokföras?

Tack på förhand!
1468
246
Om du köper över bilen till företaget för ett vettigt pris så ska det inte vara nåt bekymmer. Skatteverket lär mest bli förvånat glada över att nån frivilligt börjar skatta för en förmånsbil.. :) Visserligen tillkommer arbetsgivaravgifterna på 1100 kr/mån också, men ditt resonemang är annars helt rätt. Det är så många som är livrädda för att bilen ska bli en förmånsbil, men precis som du säger så kan man ju då med gott samvete dra kostnaderna för reparationer och annat på bolaget. Annars är det säkert rätt vanligt att man har den som privatbil och plockar ut milersättning från firman, men sen när det ska bytas däck, så 'råkar' det inköpet hamna på firman ändå. Men då har man ju den där ständiga risken att bli upptäckt.
Anonym
Har räknat lite, se bifogat urklipp. Dels blir kostnaden totalt lägre som tjänstebil, men när man sedan titta på reparationskostnad så känns det som att något är fel, "besparingen" kan ju inte vara så stor? Vad har jag gjort fel? Jag räknar med 58% skatt. [img]http://jpk.nu/Sk%C3%A4rmklipp.JPG[/img]
1468
246
Du har väl huggit till lite väl häftigt när det gäller lönekostnaden, om du ska äga den privat? Om du ska få loss 26 000 till bilreparationer, så behövs en lön på 39 000 före skatt. ( minus 33% skatt ( som de flesta betalar ) = 26130.) På bruttolönen 39 000 får bolaget betala 31,42% i arbetsgivaravgifter, den totala lönekostnaden blir alltså 51254 kr. Samtidigt blir ju då vinsten i bolaget ca 32000 kr lägre än när bolaget köper delarna, så då blir det 7040 kr mindre i bolagsskatt vid privatägd bil. Så det är inte alldeles lätt att räkna med, men om man tar hänsyn till att det kan bli reparationer, så blir det billigare att ha den som förmånsbil. Även om det är en nyare bil med lägre reparationskostnader, så har dom ju istället enorma kostnader för service.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.